Na današnji dan otvorena Zetra
Foto: Sarajevski.ba

Na današnji dan otvorena Zetra

Na današnji dan, 14. decembra 1982. godine, Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju. svečano je otvorena Olimpijska dvorana Zetra.

U okviru kompleksa su slijedeci objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana (kotlovnica)
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

Olimpijski kompleks Zetra je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa sjevera stadionom Koševo, istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a zapada Ulicom Ali- Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je tvrtka ZOI’84 –OCS Sarajevo , koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara.

Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks. Projektiranje je povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.

Dvorana je korištena za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove, ali i košarkaške, rukometaške, te druge sportove.

Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja, 21. maja 1992. godine, s Kromolja oko 12 sati, Zetra je zapaljena, a pripadnicima Teritorijalne odbrane i vatrogascima gašenje požara otežavalo je žestoko granatiranje ovog lokaliteta.

Nakon završetka agresije Zetra je obnovljena 1999. godine uz pomoć Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Danas ovaj objekat nosi ime Juan Antonio Samaran, po predsjedniku Olimpijskog komiteta koji je 1984. godine otvorio Olimpijske igre u Sarajevu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.