Mural ‘Stop Wars’ ispred Centra za mlade na Gorici
Foto: centar.ba

Mural ‘Stop Wars’ ispred Centra za mlade na Gorici

U prostorijama Centra za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52), nakon prezentacije funkcionisanja i mogućnosti interaktivne pametne table koju je za potrebe polaznika brojnih sekcija i radionica Centra za mlade nabavila Općina Centar Sarajevo u saradnji sa Komisijom Općinskog vijeća za pitanja mladih, voditeljica Ljetne škole grafita Smirna Kulenović, historičarka umjetnosti i koordinator Dobrih nota sa kojima je Centar za mlade realizovao 8. i 9. jula ove godine ljetnu školu grafita prezentirala je rad ove škole čiji je pokrovitelj također Općina Centar.

“Tokom teoretskog dijela kursa polaznicima smo objašnjavali osnove umjetničkog pravca „Street Art“, jer naši osnovci i srednjoškolci imaju kroz formalno obrazovanje vrlo rijetko priliku govoriti o ovoj vrsti umjetnosti. Također smo željeli napraviti  razliku između vandalizma i ove umjetnosti, s obzirom da se u našoj zajednici ove dvije kategorije nerijetko izjednačavaju. Za djela „Street Arta“ je potrebno dobiti dozvole nadležnih službi. Za 15 polaznika kursa smo naglasili da grafiti nisu izmišljeni prije 30 godina, već da u nekom obliku postoje kroz cijelu historiju umjetnosti već od pećinskog slikarstva. U praktičnom dijelu škole grafita smo radili mural pod nazivom „Stop Wars“, za šta smo također dobili odobrenje općinskih nadležnih službi.

Tema murala na kojoj je naslikan Yoda, jedan od likova iz svjetski poznatog serijala „Star Wars“, nije uzet slučajno, jer se radi o djelu iz pop kulture poznate među nekoliko generacija. Na ovaj način smo željeli poslati univerzalnu poruku koja će biti aktuelna i sada i za deset ili dvadeset godina. Tokom slikanja murala svi polaznici kursa su željeli učestvovati, jer je to bila jedinstvena prilika da vide na koji način nastaju djela „Street Arta“ koja se rade tehnikom spreja ili četkicom, objasnila je Smirna Kulenović.

Ovom prigodom je Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu „Sarajevo“ koji upravlja Centrom za mlade, izjavio da je pokrenuta procedura uređenja još jednog zida ispred objekta Centra za mlade na Gorici kako bi se napravio još jedan mural. Predstavljanju murala su također prisustvovali vijećnik Velika Katica, pomoćnica načelnika za obrazovanje, sport i kulturu Općine Centar Zakira Šero i predsjednik Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih Amer Kapo, saopćeno je iz Općine Centar.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.