Mirza Delibašić bi uskoro mogao dobiti ulicu u Sarajevu
Foto: Historija.ba

Mirza Delibašić bi uskoro mogao dobiti ulicu u Sarajevu

Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pokreću inicijativu da se jedna od ulica u ovoj lokalnoj zajednici nazove po legendi bosnskohercegovačke, ali i evropske košarke Mirzi Delibašiću.

Pored toga, ubrzo će biti pokrenuta i inicijativa da se na platou KSC Skenderija izgradi spomenik najvećem košarkašu Bosne i Hercegovine.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka koji su održali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Treba naglasiti da Mirza ima spomenik nedaleko od Skenderije, ispred kultnog FIS-a, te da dvorana KSC Skenderija nosi ime Mirza Delibašić, baš kao i Kup Bosne i Hercegovine u Košarci.

Mirza Delibašić je ostavio neizbrisiv trag u Sarajevu, te vlasti žele barem na ovaj način da mu se oduže.

Rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine, a blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Iste godine Mirza počinje igrati košarku za košarkaški klub Sloboda iz Tuzle u kojem se zadržao svega dvije sezone.

Prvak Evrope sa KK Bosna

Početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, tačnije 1972. godine, Mirza počinje igrati za sarajevski klub Bosna gdje je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

Godine 1979, predvodio je Bosnu do tada najvećeg klupskog uspjeha, studenti su pobjedom nad ekipom Emersona 96:93, u Grenobleu, postali prvaci Evrope. Kinđe je tada svojoj ekipi donio 30 poena i na taj način se upisao zlatnim slovima u istoriju grada, ali i tadašnje države. Studenti su postali prva ekipa iz Jugoslavije koja se okitila titulom prvaka Evrope.

Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji, a 1981.godine prelazi u najtrofejniji evropski klub svih vremena, madridski Real.

U avgustu 1983 Mirza je pretrpio moždani udar,nakon toga Kinđe se vraća u Bosnu gdje je  obavljao poslove direktora u klubu.

Kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, tokom agresije na našu zemlju, 1993. godine osvojio je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu. To je i dalje najbolji plasman naše reprezentacije na evropskim takmičenjima.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja: Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva dobio je 1976. godine, a 1980. godine izabran je za najboljeg košarkaša Jugoslavije, četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a pet puta za najboljeg sportistu grada Sarajeva, dok je 2000. godine izabran za sportistu stoljeća u Bosni i Hercegovini.

Preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.