Let’s do it: Otpad će biti prikupljan odvojeno za reciklažu
Foto: Sarajevski.ba

Let’s do it: Otpad će biti prikupljan odvojeno za reciklažu

U akciji Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan, koja će se održati od 26. i 27. aprila 2014. godine, prvi prvi put će otpad biti prikupljan odvojeno, a Ekopak će obezbijediti da prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na deponijama, završi na reciklaži.

U akciji Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan prvi put će učestvovati općine Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu koji se prvi put realizovao u našoj zemlji 2012. godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete „Let’s do it World“, a nosioci projekta su udruženja građana Ruke iz Sarajeva i Mozaik prijateljstv“ iz Banja Luke, dok je generalni partner kompanija HT Eronet.

“Na ovaj način želimo da utičemo na svijest naših građana da okoliš, u koji nekontrolisano bacaju otpad, pripada i njima i da nije rješenje jednom godišnje organizovati akcije kojima će se tako dobačeni otpad čistiti. Rješenje je u odgovornom odnosu prema otpadu i njegovom pravilnom odlaganju”, rekla je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Akcija Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan najveća je volonterska akcija u BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

“S ciljem ostvarenja svoje vizije o čistijoj i ljepšoj Bosni i Hercegovini, Let’s Do It i ove godine organizuje akciju čišćenja divljih deponija otpada kao i zelenih površina. Akcija se organizuje 26. i 27. aprila u više od 110 općina u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da će u akciji učestvovati više od 50 000 građana koji će skupiti 10 000 tona smeća”, rekao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG Ruke i dodao da je glavni cilj ovih akcija podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine.

Pozvao je sve građane da se registruju na web stranicu www.letsdoit.ba i da 26. i 27. aprila budu dio najvećeg volonterskog pokreta u istoriji Bosne i Hercegovine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.