Kulinarstvo: Parola snađi se!
FOTO: Izmojekuhinje.com

Kulinarstvo: Parola snađi se!

Pronašli smo nekoliko savjeta  za kuhinjsku snalažljivostna na stranici izmojekuhinje.com, te smo odlučili da ih podijelimo s Vama.

Da lako odvojite bjelance od žumanca
To je trik za domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad lijevka za tečnost. Bjelanca će proći a žumance će ostati u lijevku.

– Kako skuhati jaje koje je puklo
Imate u kući jedno jedino jaje koje ste htjeli da skuhate za dijete, ali ste utvrdili da mu je pukla kora. Evo savjeta!Pukotinu dobro natopite limunovim sokom i stavite jaje u hladnu vodu da se kuha, uspjeh je zagarantovan.

– Zamjena za jaje
Ako odjednom primetite da vam nedostaje jedno jaje, a pravite recimo kolač, možete ga nadoknaditi sa pola čaše mlijeka ili milerama u koju ste sipali supenu kašiku sirćeta. U svakom slučaju vašoj jetri to neće da smeta.

– Da pohovano meso bude ukusnije
Da biste dobili ukusne i rumene kotlete, izmješajte prezle sa komadićem struganog parmezana.

– Kako lupati meso
Kada lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.

Da se pečenje ne osuši
Ako su gosti u zakašnjenju, dovoljno je da pečenje, zajedno sa činijom u kojoj ćete ga služiti, stavite preko lonca sa kipućom vodom. Neće se ohladiti a ostaće sočno. Ili u toplu pećnicu pored pečenja stavite činiju punu vrele vodu.

Da meso prilikom kuvanja ne ostane tvrdo
Kada kokoška za supu neće da se skuha, evo lijeka: stavite kokošku da se kuha, pa je poslije 20 minuta ključanja izvadite iz lonca i stavite u šerpu punu hladne vode da stoji 2-3 minuta. Vidjet će te da je meso mekano i kuhano.

– Odmrzavanje ribe
Smrznuta riba se naravno prije upotrebe postepeno otapa da bi se odmrzla. Međutim, ukoliko nemate vremena za to, jer proces traje prilično dugo, ovaj postupak možete znatno brže obaviti ako ribu stavite u vrećicu od polietilena, krajeve zavežete i potopite je u toplu vodu.

– Čišćenje ribe
Lakše ćete očistiti ribu ako je namažete solju. To će neutralizirati njenu ljigavost i neće vam kliziti iz ruku.

Da se ulje u kome se prži, ne pjeni
Kada se pohuje meso, stavite u šerpu nekoliko listova sveže zelene salate. Na taj način, prilikom prženja, neće se stvarati pjena.

– Ljuštenje paradajza
Lakše ćete oljuštiti paradajz ako ga prethodno sa svih strana prevučete tupom stranom noža, pa potom ljuštite kao i obično.

– Gorak ukus kore patlidžana
Postoje jela od plavog patlidžana, neljuštenog, sa korom. Njegovu gorčinu možete otkloniti ako ga posolite i poprskate limunovim sokom i ostavite da tako odstoji neko vreme.

– Ukusnija kafa
Da bi razni surogati kafe bili ukusniji, dovoljno je da u njih stavite sasvim malo soli.

– Prečišćavanje vazduha u kuhinji
Ako ste primorani da goste primite u kuhinju, nemojte upotrebljavati razne dezodoranse radi otklanjanje neprijatnih mirisa, jer oni smetaju namirnicama. Ugasite šporet i stavite na grejnu ploču nakvašen struk ruzmarina. To je gastronomski dezodorans.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.