Kuća zanata seli na novu lokaciju
Foto: Starigrad.ba

Kuća zanata seli na novu lokaciju

Sarajevska Kuća zanata otvorena je 2013. godine, a u njoj su se, pored stalne postavke, održavale i izložbe predmeta i drugog što doprinosi očuvanju kulture i tradicije naše zemlje, pa je tako npr. prošle godine održana izložbe kerane odjeće i nakita Udruženja Gračaničko keranje.

Kuća zanata otvorena je na na adresi Mula Mustafe Bašeskije br.55 i zamišljena je kao prvi multifunkcionalni centar čija je namjena promocija i očuvanje dragocjenih tradicionalnih zanata koji su vijekovima definisali Sarajevo i njegovu historiju.

Kuća zanata i dalje će biti otvorena za sve posjetioce radnim danima, saopćeno je iz općine Stari grad.

Iz Općine Stari Grad navode da su, unatoč njihovim i naporima partnera, interes za ovaj projekat bili su izuzetno slabi. Razlog za to Općina Stari Grad vidi u neatraktivnosti same lokacije, kao i činjenici da je prilaz samom objektu neadekvatan zbog blizine glavne saobraćajnice, kao i samih tramvajskih šina, te je odlučeno da se Kuća zanata prebaci na drugu lokaciju u srcu Baščaršije.

Prije dva mjeseca izmješteni su svi eksponati, a trenutno se vrši prilagođavanje namjeni općinskog prostora u ulici Luledžina br. 12 gdje će biti nova lokacija Kuće zanata.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.