Konaković i Ajnadžić obećavaju obnovu stadiona Koševo
Foto: Sarajevski.ba

Konaković i Ajnadžić obećavaju obnovu stadiona Koševo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković su tokom današnjeg obilaska stadiona na Koševu potvrdili da zajedničkim sredstvima žele investirati u obnovu stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, kako bi se ispunili zahtjevi Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Kako je objasnila Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju (CSR), koja u ime Općine Centar kao vlasnika stadiona upravlja ovim sportskim kompleksom, za ispunjenje pomenutih uslova potrebna je obnova rasvjete na stadionu, VIP loža, sigurnosnih zona, ali i postavljanje grijanja ispod travnatog terena za nesmetanu igru tokom zimskih mjeseci.

Nakon obilaska stadiona na Koševu načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar i Kanton Sarajevo imaju ozbiljne namjere da promijene ambijent i ispune sve uvjete koje su postavile svjetska i evropska fudbalska asocijacija.

“Prema našim proračunima za ispunjenje ovih zahtjeva potrebno je oko milion maraka. Kada je riječ o ovom stadionu općinska administracija će u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo otklanjati sve uočene slabosti i mane, kako bi tehnički pripremili stadion za odigravanje međunarodnih utakmica. Paralelno sa ovim aktivnostima formirali smo tim koji radi na pripremi međunarodnog javnog poziva kako bi tražili strateškog partnera i investitora sa elementima koje smo definisali u arhitektonskom i ekonomskom privrednom smislu”, objasnio je Ajnadžić.

Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove je upoznala premijera Konakovića da su pokrenute aktivnosti za izradu arhitektonsko-urbanističkog rješenja za izmjene i dopune Regulacionog plana „Zetra“, što je prvi korak ka realizaciji izgradnje novog stadiona na Koševu sa pratećim objektima.  Modernizacija stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, osim uređenja postojećeg stadiona po svim svjetskim standardima, podrazumijeva izgradnju hotela, tržnog centra, podzemne garaže, i drugih pratećih objekata.

Nakon obilaska stadiona na Koševu i upoznavanjem sa situacijom premijer Konaković je kazao da će KS podržati projekat obnove stadiona.

-Vlada Kantona Sarajevo na narednoj sjednici će raspravljati o rebalansu budžeta i mislim da smo spremni da minimalno investiramo po 500.000 maraka u obnovu stadiona na Koševu i Grbavici. Općinski načelnik i njegova administracija su dobro pripremljeni, dobro znaju šta je sve Koševu potrebno kako bi dobili sve potrebne certifikate da bi se na njemu mogle odigrati utakmice reprezentacije i druge međunarodne utakmice visokog značaja. Također nam je bitno da i domaći klubovi imaju što bolje uslove za rad i za nastup u domaćem takmičenju kao i da oni koji dolaze u Sarajevo uživaju na našim stadionima, kazao je Konaković, a saopćeno iz Općine Centar.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.