Kesten, ukusan, sladak i ne goji
Foto: index.hr

Kesten, ukusan, sladak i ne goji

U drugim orašastim plodovima nećete  naći vitamine i minerale kao u Kestenu. Zašto je dobar za vene i gotovo ne goji, proučite zdravstvene koristi ovog fantastičnog jesenjeg ploda.

Kesten je jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena pruža  45 posto dnevnih potreba.

Bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i sjemenkama. Obogaćuje organizam vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina važna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima spriječava pojavu anomalija kod fetusa.

Kesten je i sjajan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan.

Jedući kestenje unosite i magnezij, bakar, mangan, kalcij, fosfor, cink kao i određene količine kalija (518 mg/100 g). Kalijum je vrlo bitan element jer dovodi u ravnotežu nivo natrija, otkucaje srca i krvni pritisak. Magneziji i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Narodna medicina

Kesten pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.Važno je razlikovati i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenih kapilara. Divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija kao i u slučaju povećanja prostate.

 

Izvor: net.hr


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.