Kanton Sarajevo od sutra neće imati gasa
Foto: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Kanton Sarajevo od sutra neće imati gasa

Ministar prostornog uređenja i zaštite Kantona Sarajevo, Zlatko Petrović jučer je u ostavci potvrdio da od sutra KS neće imati gasa, te da će radnici Toplana i Sarajevogasa ostati bez martovske plaće.

Petrović je također istakao da će doći do potpunog kolapsa energetskog sistema, s obzirom da u budžetskom planu ove godine nisu predviđena sredstava za pokrivanje gubitaka u komunalnim preduzećima.

„Preduzeće BH gas traži od nas da im se u srijedu do 12 sati isplati dug za februarsku fakturu od 1,8 miliona maraka. Mi tih para nemamo jer nisu planirane u budžetu. Ne može se tražiti izmirenje duga, a da nemamo instrument ni cijenu  na koji način to da uradimo. Preduzeće Toplane će građanima koji koriste njihove usluge umanjiti račune za mart bez obzira na to što su koristili alternativna goriva za zagrijavanje koja su od gasa skuplja za 80 posto“ –  rekao je Petrović za Oslobođenje.

Petrović je također istakao da je usmjerenje sredstava koja su planirana od 1,4 miliona maraka za plate, jedini način da se spriječi potpuni krah energetskog sistema. Smatra da će u oktobru doći do gašenja Toplana i Sarajevogasa, jer se neće moći vršiti osnovna djelatnost.

KO Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede jučer je uputilo dopis kojim se traži da Petrović povuče zahtjev za obustavu isplate martovske plate radnicima Sarajevogasa i Toplana. Tvrde da njegov postupak nije u skladu sa zakonom te da uposlenici nisu dužni ispaštati za nastalu situaciju.

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.