Kako je beba spasila život svojoj majci
Foto: Vita 34

Kako je beba spasila život svojoj majci

Foto: Vita 34

Foto: Vita 34

Dvoje mladih roditelja su prije 13 godina saznali da očekuju bebu. To je bila naljepša vijest za njih, ali nažalost nije dugo trajala. Nekoliko dana poslije analizirajući krv, buduća majka Patricia saznala je da je jako bolesna. Bolovala je od rijetkog oblika leukemije, sa samo 15% šanse da preživi.

Ljekari su joj savjetovali da prekine trudnoću kako bi otpočela liječenje što ranije. Međutim, iako doktori nisu vjerovali da će preživjeti još devet mjeseci, Patricia je odlučila da nastavi trudnoću.

U to vrijeme matične ćelije iz pupčane vrpce su bile nešto novo i nije se mnogo znalo za mogućnost njihove primjene za liječenje.

Patricia je sama pronašla informacije o načinima liječenja leukemije sa matičnim ćelijama iz pupčane vrpce i odlučila se da prilikom rođenja svoje kćerke sačuva pupčanu krv, vjerujući da će joj njena kćerka omogućiti ozdravljenje.

“Kada sam pročitala ove informacije, znala sam da je to to. Bila sam uvjerena da će mi moja beba spasiti život”, kaže Patricia.

Kako je prolazilo vrijeme doktori su znali da umire, te su odlučili da porode Patriciu u 31. sedmici trudnoće. Iako se radilo o prijevremenom porodu, beba je bila dobro a pupčana krv sačuvana. Doktori su imali plan da mladu majku podvrgnu hemoterapiji kako bi joj potpuno uništili imunitet.

Iako je bila u registru za matične ćelije iz koštane srži, kompatibilnog donatora nije bilo. Onda se doktori odlučuju na drugu opciju, matične ćelije iz pupčane vrpce koje su bile kompatibilne. Transplantacija pupčane krvi je bila uspješna. Pupčana vprca, posebna veza između majke i djeteta, spasila je Patricijin život. Sada, mnogo godina poslije, Patricija je zdrava i sretna, a ono što je najvažnije njena djevojčica ima majku.

Matične ćelije – lijek sadašnjosti i budućnosti

Liječenje matičnim ćelijama iz pupčane vrpce je prije 10 godina bila velika nepoznanica, a danas se sve veći broj roditelja odlučuje da svoju porodicu na ovaj način zaštiti od teških oboljenja koja ih mogu zadesiti u životu. U svijetu je urađeno preko 30.000 transplantacija sa matičnim ćelijama iz pupčane vrpce, a taj broj se svakodnevno povećava. Kada je riječ o Evropi, centar ćelijske terapije je Njemačka, pa veliki broj oboljelih odlazi u ovu zemlju na liječenje. Osim velikog broja istraživanja i studija koja se provode, Njemačka ima najuređeniji sistem kada je u pitanju skladištenje matičnih ćelija i njihova primjena.

Njemačke banke matičnih ćelija zbog najstrožijih zakona i visokih standarda skladištenja, imaju i daleko najveći broj korištenih uzoraka za liječenje u odnosu na sve ostale banke matičnih ćelija iz drugih evropskih zemalja. Među njima se, sa najvećim brojem korištenih uzoraka, posebno izdvaja njemačka banka Vita 34 u kojoj matične ćelije svoje djece imaju priliku sačuvati i roditelji iz Bosne i Hercegovine. Visoki kvalitet ove banke potvrđuje i činjenica da su mnoge svjetske poznate porodice matične ćelije svoje djece pohranile u Viti 34, a među njima se posebno izdvajaju španska i belgijska kraljevska porodica, saopćeno je iz Vite 34.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.