JU Djeca Sarajeva planira adaptaciju nekoliko devastiranih vrtića
Foto: Novigradsarajevo.ba

JU Djeca Sarajeva planira adaptaciju nekoliko devastiranih vrtića

Svake godine se ponavlja problem kapaciteta obdaništa koja bi primila novu djecu. Trenutno je u Sarajevu u funkciji samo 30 vrtića JU Djeca Sarajeva, a na istom prostoru su prije rata imali 59 vrtića.

Prema pisanju portala Klix.ba, neki vrtići su oduzeti ovoj ustanovi, dok su neki devastiran i za njihovu adaptaciju potrebno je puno novca koji JU Djeca Sarajeva nema.

Ipak, u ovoj ustanovi, do početka nove školske godine, planiraju adaptaciju nekoliko vrtića koji su manje devastirani.

“Trebamo potpisati sporazum s Općinom Novi grad i Ministarstvom obrazovanja KS za obnovu vrtića ‘Vjeverica’ kako bismo ga stavili u funkciju. JU Djeca Sarajeva nema toliko novca da bismo mogli potpuno obnoviti neke vrtiće, to su velike investicije. Ono što možemo mi to i izvršimo, a to su sitne popravke i manje adaptacije. Nastojimo tokom cjelokupnog rada zajedno s lokalnom zajednicom i Ministarstvom obrazovanja KS raditi na poboljšanju sadašnjih uslova u kojima borave djeca”, kazala je za Klix.ba rekla vršiteljica dužnosti direktora JU Djeca Sarajeva Jasmina Čongo.

Nekadašnji vrtić Bulbul, u ulici Hulusina u općini Stari Grad, bio je pod zakupom, a sada ga je JU Djeca Sarajeva ponovo preuzela, očistila i ogradila. Ipak, za stavljanje u potpunu funkciju bit će potrebna pomoć općinskih organa. Također se radi na pronalasku rješenja za vrtić ‘Kolibri’ u Kolodvorskoj ulici, koji je djelomično devastiran.

Vijest koja će sigurno obradovati roditelje male djece s područja naselja Buća Potok i Boljakov Potok je da će od nove školske godine imati na raspolaganju vrtić u Željezničkom školskom centru. Općina Novi Grad će izvršiti adaptaciju, a JU Djeca Sarajeva će opskrbiti namještajem. U ŽŠC-u će biti tri odgojne sobe i samim tim će se smanjiti broj djece na listi čekanja, javlja portal Klix.ba.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.