Jan Kopecký, vozač Škode, koji je prijevremeno proglašen evropskim prvakom (čeka potvrdu od strane FIA-e) proširio je svoj grandiozni niz uspjeha s trijumfom na 40. Croatia Rally-u. Zajedno sa suvozačem Pavelom Dreslerom ovaj iznimni češki vozač slavio je svoju šestu pobjedu u sezoni FIA European Rally Championshipa (ERC). Iz tog razloga je za Škoda moto sport u Poreču postojao dvostruki razlog za slavlje.

Jan Kopecký, Škoda

Foto: Škoda

“Ovo je bio fantastičan vikend za nas. Evropski smo prvaci i ujedno smo osvojili i Croatia Rally. Bolje ne može“, izjavio je Kopecký. Nakon opreznog početka ovaj 31. godišnjak je i na skliskim asfaltnim cestama hrvatske jadranske obale još na prvoj etapi preuzeo vodstvo i otišao kući suvereno trijumfirajući. „Brza vožnja i nepotrebni rizici – ponovno smo pronašli pravilnu kombinaciju”, ponosno je izjavio suvozač Dresler.

Ovaj Škoda dvojac je kod svih osam startova u sezoni ERC-a osvajao postolje. A sam vrhunac bila je pobjeda Kopeckýja na domaćem terenu početkom septembra na Barum reliju.

Pobjede su 2013. ostvarene na ERC reliju u Austriji, na Kanarskim otocima, Azorskim otocima, u Rumunjskoj i sada u Hrvatskoj. Kopecký je došao do pobjedničkog postolja preko svih podloga – od snijega i leda preko šljunka do asfalta. Zaslužena pobjeda: Kopecký i Dresler su već prije dvije preostale utrke u sezoni prijevremeno postali evropski prvaci u kategoriji vozača i suvozača.

Kopecký je tako osvojio prvi međunarodni naslov u svojoj karijeri, te stoji uz bok s reli legendama Nijemcem Walterom Röhrlom ili Talijanom Mikijem Biasionom.

I šef tima Michal Hrabánek okarakterizirao je osvajanje naslova evropskog prvaka kao izvanredni uspjeh cjelokupne ekipe Škoda moto sporta: “S ERC naslovom za Jan Kopeckýja i Pavela Dreslera ostvarili smo još jedan veliki uspjeh projekta Škoda Fabia Super 2000. Naša cjelokupna ekipa cijele se godine teško zalagala kako bi ostvarila ovaj cilj.”

Priča o uspjehu trebala bi se nastaviti već sljedeće sedmice. Naime, tada će se evropski prvaci boriti za sljedeći naslov za Škodu. Na 35. reliju u Příbramu 5. i 6. oktobra donijet će se odluka u prvenstvu Češke u reliju. Jan Kopecký pritom ima šansu prije velikog finala uspješno obraniti svoju nacionalnu titulu koju je osvojio prethodne godine.