Izmijenjen Statut Vukovara: Službeni jezik hrvatski, a pismo latinica
Foto: Dnevnik.hr

Izmijenjen Statut Vukovara: Službeni jezik hrvatski, a pismo latinica

Vukovarsko Gradsko vijeće s 13 glasova “za”, tri protiv i osam suzdržanih, prihvatilo je  izmjenu i dopunu Statuta grada kojim se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, a mijenja se članak o službenom jeziku i pismu, tako da je Vukovaru hrvatski, a pismo latinično, javlja HRT.

Nakon što je većinom glasova vijećnika vukovarskoga Gradskog vijeća krajem septembra prihvaćen prijedlog o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara, danas su bila tri konkretna prijedloga za njegovu izmjenu.

Prijedlogom su, između ostalog tražili izmjenu i članka 61. koji bi glasio: Temeljem odredbe članka 2. () i pozivom na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, područje grada Vukovara se u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Gradsko vijeće Vukovara prihvatilo je inicijativu Kluba vijećnika HDZ-a o upućivanju zahtjeva nadležnim institucijama za žurno provođenje Zakona o prebivalištu u gradu Vukovaru radi usklađivanja točnog broja stanovnika i broja birača na području grada.

Također je većinom glasova imenovan Odbor za branitelje pri Gradskome vijeću. Naime prema popisu stanovništva iz 2011. Vukovar ima oko 27.000 stanovnika, dok ih istodobno u policijskoj evidenciji ima više od 42.000. Ta je tačka na dnevni red uvrštena nakon dva sata rasprave. Protiv nje bila su trojica SDSS-ovih vijećnika koji su ustvrdili da o njoj nije obavješteno Vijeće nacionalnih manjina.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.