Izložba za slijepe i slabovidne osobe “Dodir umjetnosti 2” u galeriji Srednje škole za primjenjene umjetnosti

Izložba za slijepe i slabovidne osobe “Dodir umjetnosti 2” u galeriji Srednje škole za primjenjene umjetnosti

Povodom dana bijelog štapa međunarodnog praznika za slijepe i slabovidne osobe, u organizaciji “Udruženja Kotezlije” i škole za primjenjene umjetnosti u Sarajevu biće otvorena 2. Taktilna izložba.

Kao nevladina organizacija prepoznali smo da se slijepe i slabovidne osobe nalaze na margini društva. Gubitak vida je vrlo težak i čovjeka ostavlja u potpunom mraku. Zdrave osobe često imaju predrasude prema onima koji ne vide. Oduvijek su bila poznata zanimanja u kojima su se slijepi dokazali kao dobri i vješti radnici, poručuju iz udruženja.

Svjesni smo da među nama žive slijepe i slabovidne osobe, međutim postavlja se pitanje jesmo li učinili sve potrebno da one budu ravnopravne s drugim članovima društva. Solidarnost sa slijepima ne smije biti apstraktna nego konkretna. To znači da stvarnost slabovidnih treba shvatiti u širem društvenom kontekstu. Oni koji ne vide ne trebaju našu milostinju nego ostvarenje različitih mogućnosti djelovanja u društvu. Analiza sadašnjeg stanja pokazuju da slijepe i slabovidne osobe nisu dovoljno uključene u društveni život, ne u onoj mjeri u kojoj bi trebale biti. Broj slijepih osoba u našoj zemlji se kreće negdje oko 5500. Stoga se javila potreba za organiziranjem ovakvog projekta čija bi djelatnost bila usmjerena ka zadovoljavanju potreba ove grupe korisnika.

Kako navode iz udruženja, cilj je da postavke taktilne izložbe budu, kao i ova svake godine na Međunarodni dan bijelog štapa.
Izložba skulptura i slika “Dodir umjetnosti 2” u potpunosti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama  biće otvorena u galeriji škole za primjenjenu umjetnost 17.10.2016 godine u 18 h. Biće to jedna od rijetkih prilika da i ove osobe na svoj način, dodirujući umjetničke radove, dožive umjetnost.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.