Izložba “Дух Cарајева” i film “Top je bio vreo” u Kriterionu

Pred art kinom Kriterion je interesantna sedmica. Nakon medijskih previranja i kontroverze koja prati priču o filmu „Top je bio vreo“, u četvrtak 15. januara zainteresovani konačno mogu pogledati o čemu je riječ. Premijerno prikazivanje u art kinu Kriterion održat će se sa početkom u 20 sati.

Tema filma snimljenog prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, je odrastanje i sazrijevanje dječaka u opkoljenom, bombardovanom Sarajevu početkom devedesetih godina. Granata s brda ubija roditelje desetogodišnjaka tokom opsade Sarajeva 1994. Dječak prestaje da govori. Prihvata ga komšinica i njeguje kao svog sina, međutim on prebrzo prolazi proces odrastanja i srlja u propast, a smrt i patnja postaju dio njegove svakodnevice.

Film su od početka snimanja pratile kontroverze, baš kao i Kecmanovićevu knjigu. Brojni sarajevski glumci odbili su igrati u Skerlićevom filmu zbog neslaganja s tvrdnjama iz Kecmanovićevog romana i scenarija filma. Sam autor tvrdi da je filmsko izdanje u velikoj mjeri uništio poentu njegovog romana. U regionalnim kinima, baš kao i u Kriterionu, film će se početi prikazivati od 5. januara.

Nešto kasnije u toku sedmice, tačnije 17. januara Kriterion će u sklopu mini turneje (Tuzla-Sarajevo) ugostiti umjetnicu Andreu Tešanović sa izložbom „дух сарајева“ te grupu umjetnika iz Novog Sada ELEKTRANA sa NEON NACHT projektom kako bi muzički i vizuelno upotpunili ovaj spektakularni događaj.

Andrea Tešanović je vizuelna umjetnica, rođena 1992. u Tuzli. ”Дух сарајева” je njena druga samostalna izložba fotografije, koja je nastavak duh-ovne/-ovite sage čiji je prvjenac ”дух тузле” (2013). Pored fotografije, bavi se produkcijom, ilustracijom, dizajnom i režijom. Multidisciplinarna i eksperimentišući sa medijima i tehnikama, svakom novom serijom preispituje ono što je dosad radila uz tendenciju da zadrži prepoznatljiv stil i vizualni identitet.

Elektrana je centar za razvoj elektronske kulture sa sjedištem u Novom Sadu. Osnovana je 2005. godine i kroz godine postojanja evoluirala je u ozbiljnu organizaciju koja svoj program predstavlja na vodećim festivalima u Srbiji i regionu. Pored festivala Elektrana, postoji i produkcija Neon Nacht, tematsko veče koje uspješno organizuje već pet godina po svim većim gradovima u Srbiji i regionu. Elektrana Neon Nacht ekspedicija prolazi kroz Tuzlu i Sarajevo 16. i 17. januara, a vi spremite udobne cipele i zaronite u veče sintetičkih gromova i mračnog elektro zvuka za ples do jutra – poručuju organizatori.

Dodatne informacije o filmskom programu su dostupne na web stranici art kina Kriterion.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.