U centralnom registru Interpola trenutno se nalaze imena 154 državljanina BiH za kojima su raspisane potjernice, a među njima su osumnjičeni za ratne zločine, ubistva i teška ubistva, šverc drogom, pljačke, silovanja, finansijski kriminal i brojna druga krivična djela, piše novinska agencija Patria.

Na potjernici se nalaze i osobe koje imaju dvojna državljanstva, a koje traži neka druga zemlja zbog kriminalnih radnji. Jedan od primjera jeste i izvjesna Yeliseynkava Katasiaryan koju traži Bjelorusija zbog mita i korupcije, a koja ima i bh. državljanstvo.

Inače, BiH traži 58 bh. državljana zbog kriminalnih radnji i procesuiranja, a osim toga raspisane su i potjernice za 19 osoba koje nisu državljani BiH ali koje naša država traži zbog izvršenja krivičnih djela na prostoru BiH.

U poređenju s drugim zemljama regiona, Hrvatska traži 160 osoba, od čega je u većini slučajeva riječ o osobama koje imaju i bh. državljanstvo. Crna Gora traži 30 osoba, a Srbija traži svega 16 od čega samo šest svojih državljana, prenosi NAP.

Na potjernicama su profili mnogobrojnih kriminalaca koji se sumnjiče za teška krivična djela, a tamo id alje stoje i pripadnici ozloglašenog 10. diverzantskog odreda Vojske RS, koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici.

Na potjernicama su i dalje pripadnici ozloglašenog 10. diverzantskog odreda Vojske RS, koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici, prenosi Patria.