Identifikovano stotinu žrtava iz masovne grobnice Tomašica
FOTO: Tuzilastvo BiH

Identifikovano stotinu žrtava iz masovne grobnice Tomašica

U procesu identifikacije žrtava pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora, do sada je identifikovano oko 100 pronađenih kompletnih tijela.

U ovoj masovnoj grobnici je do sada pronađeno 275 kompletnih i 120 nekompletnih tijela žrtava, na čijoj identifikaciji se intenzivno radi.

Proces konačne identifikacije žrtava je nastavljen u kontinuitetu, s namjerom da se obavi što prije, odmah nakon ekshumacije iz navedene masovne grobnice, koja je trajala od mjeseca septembra do kraja prošle godine.

Brzina ovog procesa je neko vrijeme bila limitirana zbog broja DNK nalaza tih žrtava koje je ICMP mogao dovršiti.

Aktivnosti su intenzivirane te je u posljednje vrijeme ICMP značajno povećao broj takvih nalaza, što je otvorilo mogućnost da se i konačna identifikacija žrtava ubrza.

S tim u vezi, postupajući tužilac Tužilaštva BiH dao je odgovarajuća uputstva, odnosno naredbe, kojima su definisani rokovi, mjere i radnje koje će Tužilaštvo BiH i svi uključeni subjekti preduzeti s ciljem da se konačna identifikacija žrtava, čija su cijela tijela pronađena u masovnoj grobnici Tomašica, izvrši do kraja juna 2014. godine.

Tužilaštvo BiH očekuje da udruženja građana sa područja općine Prijedor, kao i članovi porodica žrtava, pruže nezaobilaznu pomoć nadležnim organima prilikom identifikacije, kako bi se ovaj zahtjevan proces obavio u roku i na taj način osiguralo da se ukop žrtava obavi planiranog datuma, 20. 07. 2014. godine.

Uporedo sa procesom identifikacije, tim tužilaca i ovlaštenih službenih osoba, zajedno sa policijskim agencijama, intenzivno uzima izjave od svjedoka i porodica žrtava te vrši i druge istražne radnje u okviru predmeta ratnih zločina koji se vode u Tužilaštvu BiH, s ciljem procesuiranja osoba odgovornih za ratne zločine, čije su žrtve pronađene u ovoj masovnoj grobnici.

Također, preduzimaju se i aktivnosti na utvrđivanju lokacija drugih masovnih grobnica, za koje se pretpostavlja da postoje na području općine Prijedor, u kojima su još uvijek nepronađena tijela žrtava koja su sakrili izvršioci ratnog zločina.

Tužilaštvo BiH još jednom poziva institucije vlasti i međunarodnu zajednicu da pruže podršku u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima u Bosni i Hercegovini, jer je ovo proces koji zahtijeva znatna sredstva, a od izuzetne je važnosti za porodice žrtava, koje već 20 godina tragaju za svojim najbližima.

Ovaj proces je od velike važnosti i za predmete ratnih zločina, jer su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci važan dokazni materijal.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, koji je neophodan za uspostavu mira, vladavinu prava, pravde i pomirenja u našoj zemlji.

Tokom rata u BiH je nestalo oko 30.000 osoba. Do danas su pronađene oko 23.000, a još uvijek se traga za oko 7.000 nestalih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.