Ideje za putovanje inspirisane filmovima
Foto: home-hunts.net

Ideje za putovanje inspirisane filmovima

Koliko ste puta za vrijeme nekog filma izgovorili: ”Tamo želim otići.” ? Ne sumnjamo, puno puta. Za vas smo izdvojili neke od filmova koji su nam ostali u sjećanju po lokacijama snimanja.

Novi Zeland – Lord of the Rings (2001.-2003.)
Gospodar prstenova epski je fantastični roman kojeg je napisao engleski akademik i filolog J. R. R. Tolkien. Priča je započeta kao nastavak Tolkienovog ranijeg djela, Hobita, ali se razvila u mnogo veću i kompleksniju priču. Jedna od najuspješnijih filmskih trilogija „Gospodar prstenova“ sniman je većim dijelom na lokalitetima na Novom Zelandu. Fascinantna i netaknuta priroda ove zemlje poslužila je kao veličanstvena scenografija filmovima koji su odisali i ljepotama ambijenata. Možda su najljepši ambijenti u sva tri dijela bili kadrovi Okruga, mjesta i kraja gdje žive mali Hobiti. Danas je mjesto Matamata u kojem je za potrebe filma napravljeno selo Hobita, jedna od vodećih turističkih atrakcija Novog Zelanda.

Kina – Avatar  (2009.)
Avatar je američki naučno-fantastični film iz 2009. godine, kojeg je napisao i režirao James Cameron. Uz to, to je jedan od najskupljih filmova ikad snimljenih. Radnja je smještena u 2154. godini na Pandori, fiktivnom svijetu u dalekom planetarnom sistemu. Ljudi se bave iskopavanjem Pandorinih rezervi dragocjenog minerala, dok se Na’vi — rasa urođenih humanoida — opiru proširenju kolonista, koji prijete opstanku Na’via i ekosistema sličnog onom na Zemlji. Predivni krajolici s planeta Pandora djelom su snimani u kineskom Nacionalnom parku Zhangjiajie.

Pariz – Amelie (2001.)
Amelie je francuska romantična komedija s blagim dodirom fantazije iz 2001. koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade djevojke iz naslova koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Kritičari su većinom pozitivno ocijenili “Amelie” kao vještu bajku režiranu s inventivnim stilom, dok je samo manjina odbacila film kao površnu i lažnu fantaziju. Prvi naslov filma je bio “Emily”, a glavnu je ulogu trebala igrati britanska glumica Emily Watson a radnja je trebala biti smještena u Londonu. No, gđa. Watson je radije izabrala nastupiti u filmu “Gosford Park”, tako da je priča premještena u Pariz.

Škotska – Braveheart (1995.)
Hrabro srce je historijska drama Mela Gibsona iz 1995. Gibson portretira legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu za nezavisnost protiv Edwarda I. Dugonogog. Film je osvojio pet Oscara, uključujući nagrade za najbolji film i najboljeg redatelja, a bio je nominovan za još  pet. Uspjeh filma pomogao je oživljavanju žanra historijskog  spektakla pa su poslije njega snimljeni filmovi kao što su Gladijator, Patriot, Aleksandar Veliki, Troja, Kraljevstvo nebesko i 300. Iako je veći dio filma snimljen na lokaciji u Škotskoj, većina većih bitki je snimljena u Irskoj, a kao statisti su poslužili članovi irske vojske. Broj statista je dostigao brojku od 1600 njih u nekim scenama, a bilo im je dopušteno da puste bradu i odjenu srednjovjekovne nošnje.

Aljaska – The Proposal (2009.)
Film koji je samo u američkim kinima ostvario zaradu od gotovo 160 miliona dolara govori o Margaret, nasrtljivoj književnoj urednici iz New Yorka, koja je suočena s mogućnošću deportacije u Kanadu. Ona snalažljivo izjavljuje da je zapravo zaručena za svog pomoćnika Andrewa, kojeg već godinama muči i koji jadan nije svjestan što mu se sprema. Andrew pristaje sudjelovati u izmišljotini uz neke uslove. Nespojivi par kreće na put na Aljasku kako bi ona upoznala njegovu ekscentričnu porodicu, a Margaret se radi svoje neprilagođenosti nađe u nizu urnebesnih komičnih situacija.

 

 

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.