Gljive: Sve blagodati šumskog mesa
Foto: foodandspice.com

Gljive: Sve blagodati šumskog mesa

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive su vrlo zdrava i hranjiva namirnica koja bi se svakako trebala naći na vašem tanjiru. Naime, samo 80 grama gljiva sastavom može zamijeniti jedan dnevni obrok voća i povrća. Želite li maksimalno uživati u ovom povrću donosimo sve što trebate znati o gljivama, kako ih čistiti i pripremati. 

Kao prirodni izvor vitamina B5, koji tijelu daje snagu i izdržljivost ova je namirnica kao stvorena za osobe koje žive užurbanim načinom života. Isto tako gljive su nisko kalorične te su idealne za sve koji na zdrav način žele izgubiti koji kilogram viška. Baš kao i svaku drugu namirnicu i gljive treba znati pravilno očistiti i pripremiti za jelo.

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTIGljive su prirodni izvor velike količine vitamina (B1, B2, C i D) i minerala (kalij, željezo, cink, kalcij). Prepune su vitamina B5 koji tijelu pomaže da apsorbira i maksimalno iskoristi energiju iz hrane koju pojedemo. Imaju vrlo nisku kalorijsku vrijednost i sadrže malo masnoća te su samim time izvrstan i zdrav saveznik kod mršavljenja. Gljive najbogatije proteinima su šampinjoni i vrganji, te su konkurencija mesu. Prirodan su izvor folne kiseline koju je vrlo teško nadoknaditi prirodnim putem.

ČIŠĆENJE GLJIVASvježe gljive nikako ne smijete prati u vodi jer je one upijaju poput spužve te na taj način gube nutritivne vrijednosti i mogu postati gnjecave. Nabavite posebnu spužvicu ili četkicu za čišćenje gljiva ili ih grubom kuhinjskom krpom dobro istrljajte dok ne uklonite sve tragove zemlje.

PRIPREMA GLJIVA ZA KUHANJE: Ne bacajte stabljiku već je dobro obrišite i izrežite po dužini na pola. Za gulaš i dinstanje narežite na polovice i četvrtine. Tako će ostati sočni i puni okusa, poput komadića mesa. Za omlet, rižoto ili umak s tjesteninom narežite ih na tanke šnite kako bi se lakše i bolje povezali s umakom ili ostatkom namirnica.

KUHANJE GLJIVA: Gljive uvijek pecite na prethodno dobro zagrijanoj masnoći. Preporuka su maslac ili maslinov ulje što će im dati dodatni okus. Želite li da se gljive tokom kuhanja zapeku i time pojačaju ukus i miris pripremajte ih u velikoj tavi kako ne bi bile nagurane i kako bi voda koju puste mogla ispariti. Za vrijeme pečenja gljive nemojte previše prebirati po tavi. Ostavite ih da se peku dok ne poprime smećkastu pečenu boju te ih samo kratko okrenite kako se ne bi zalijepile za dno tave. Nakon što ih prepržite na tavi s njima možete učiniti što vas je volja. Dodajte jaje, povrće, obogatite ih lukom i umakom od paradajza ili vrhnja za kuhanje te uživajte u bogatom okusu i zdravom obroku.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.