George Orwell: Pisac dijela čija aktuelnost i vrijednost ne zastarijevaju
Foto: Wikipedia.org

George Orwell: Pisac dijela čija aktuelnost i vrijednost ne zastarijevaju

Jedan od najpoznatijih britanskih pisaca George Orwell umro je na današnji dan, prije 65 godina.

Ostao je upamćen po svojim djelima “Životinjska farma” i “1984.”.

George Orwell pravog imena Erik Artur Bler rođen je 25. juna 1903. godine u Motihariju, Bengalu. Školovao se u Velikoj Britaniji, a nakon završetka školovanja, 1922.godine vraća se u Indiju, tadašnju britansku koloniju.

George Orwell

Foto: Wikipedia.org

Jedno vrijeme radio je u Indijskoj imperijalnoj policiji, gdje upoznaje njene metode i ogorčen, ubrzo daje ostavku. Nakon toga odlazi u Španiju i učestvuje u Španjolskom građanskom ratu na strani republikanaca.

Pisanjem se počeo baviti još u Indiji, ali svoje prvo djelo “Bez prebijene pare u Parizu i Londonu” objavljuje 1933. godine u Evropi. Zatim slijede “Burmanski dani”, “Sveštenikova kći”, “U čast Katalonije”, “U unutrašnjosti kita” i mnoga druga.

Međutim, popularanost kod šire stvaralačke publike stječe tek satirom “Životinjska farma” koju je objavio 1945. godine. U ovoj knjizi Orwell je izrazio svoja politička shvatanja u literarnoj formi i na taj način je pokušao da se obračuna sa politikom vođenom poslije Drugog svjetskog rata.

Njegovo najbolje djelo “1984.” objavljuje 1949. godine. U njemu je opisana vizija totalitarne države u kojoj je čovjek kao ličnost potpuno degradiran , gdje ratovima i policijskim terorom šačica onih na vlasti drži u stahu cijelo stanovništvo u kojem vlada bijeda i glad, gdje se  historija falsifikuje i gdje u ljudske vrijednosti dovedene na najniži nivo.

Umro je u ranim jutarnjim satima, na današnji dan 1950. godine u jednoj londonskoj bolnici od posljedica tuberkoloze.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.