FOTO: Sedam godina od ubistva Denisa Mrnjavca
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

FOTO: Sedam godina od ubistva Denisa Mrnjavca

POGLEDAJ GALERIJU

Njegova prerana mladost postala je simbol pobune građana prema maloljetničkoj delinkvenciji. Danas se navršava sedam godina od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca kojeg su 5. februara 2008. godine u tramvaju napala tri maloljetna delinkventa, da bi narednog dana preminuo od od teških tjelesnih povreda.

Udruženje mladih “Denis Mrnjavac“ u saradnji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS obilježilo je sedmu godišnjicu tragične smrti srednjoškolca. Tom prilikom, u 11 sati sa željezničke stanice je krenuo tramvaj u kojem su prisutni prisustvovali performansu učenika Srednje muzičke škole iz Sarajeva. Nakon toga, na mjestu pogibije je položeno cvijeće.

Također, Udruženje mladih u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH organiziralo je dobrovoljno darivanje krvi. Želja organizatora je bila privući što više darivatelja kako u budućnosti nedostatak krvi ne bi bio prepreka u spašavanju nečijeg života.

Tog kobnog dana, ubitstvom Denisa Mrnjavca, prekinuta je nevina mladost 17-godišnjeg dječaka, bez povoda, bez razloga, bez objašnjenja, u namjeri da se iz čiste obijesti pokaže i dokaže sila napadača.

Dvije godine nakon ubistva trojica napadača su osuđeni. Nermin Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo. Ademir Lelović osuđen na 15 godina zatvora i  Berin Talić osuđen je na 10 godina zatvora. Armina Milić, majka Ademira Lelovića, oslobođena je optužbi za pomaganje počiniteljima nakon ubistva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.