FOTO: Sarajevski lav i lavica dobili mladnuče
Foto: KJKP Park

FOTO: Sarajevski lav i lavica dobili mladnuče

POGLEDAJ GALERIJU

Sarajevska Pionirska dolina bogatiji je za mladunće lava kojeg je na svijet donijela lavica koju je jedini ZOO vrt u Bosni i Hercegovini dobio u martu.

Prema riječima upravnika Esada Tajića, upravnika Pionirske doline, mali lav trenutno je dobrog zdravstvenog stanja, boravi s majkom – lavicom u zatvorenom dijelu moderne nastambe, ali i otac Rily povremeno boravi u susjednoj prostoriji nastambe kako bi se navikao na mladunče.

Lavica je trenutno dobrog zdravstvenog stanja, vrlo je brižna prema mladunčetu i hrani ga mlijekom, a kao i mlado, za sada se ponaša u skladu sa svojom vrstom i porijeklom.

“Više od dvadeset godina nakon rata prvi put smo bili u prilici da imamo ovakve egzotične vrste zvijeri, prvi put smo morali omogućiti sve uslove da lav i lavica borave zajedno u istom prostoru, da se naviknu jedno na druge, a poslije vrlo kratkog vremena već je na svijet stiglo i prvo mladunče. Mi smo zaista ponosni i sretni, jer ovo je jedina i prava potvrda da smo zaista kvalitetno i stručno uradili svoj posao. Sretan sam i što smo ispunili svoja obećanja data građanima početkom ove godine, a to je da ćemo ubrzo u našem zoo vrtu imati i laviće. Ovo je na kraju i kruna mog, ali i rada našeg zoo vrta i Pionirske doline”, oduševljen je Tajić.

Odgoj i držanje ovakve vrste zvijeri uvijek rizično i da će tek poslije dva mjeseca biti sigurniji u procjenama zdravstvenog stanja i opstanka mladunčeta. Za sada lavica mlijekom hrani svoje mladu, a praksa u zoo vrtovima je da mlado čovjek ne dira rukama, da što manje ljudi ulazi u prostor nastambe, pa stoga još uvijek nisu ni sigurni u spol mladunčeta.

Mladunče lava određeno vrijeme posjetioci Pionirske doline neće moći vidjeti u otvorenom dijelu nastambe, pošto je još uvijek vrlo malo i tek počinje da se navikava na svoje okruženje i majku- lavicu, kao i ona na njega, saopćeno je iz Pionirske doline.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.