FOTO: Qatar Airways otvorio i četvrti ulaz u Istočnoj Evropi – Sarajevo
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

FOTO: Qatar Airways otvorio i četvrti ulaz u Istočnoj Evropi – Sarajevo

U čast četvrtog otvorenog ulaza u Istočnoj Evropi i njegovoj inauguralnoj službi Bosni i Hercegovini, generalni direktor kompanije Qatar Airways, Akbar Al Baker, bio je domaćin konferencije za medije koja je održana danas, u hotelu Bristol u Sarajevu.

Nakon slijetanja QR293 leta, 31. oktobra, prvog leta ove aviokompanije za Sarajevo,  Akbar Al Baker, govorio je o brzoj ekspanziji mreže globalnih linija Qatar Airways-a. Također, istakao je posvećenost kompanije u osnaživanju turizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Veoma smo uzbuđeni zbog uspostavljanja direktne linije za Sarajevo. Kako naša aviokompanija nastavlja sa širenjem svoje globalne mreže, odlučili smo uključiti ovaj evropski skriveni dragulj u našu mapu ruta. Qatar Airways je posvećen pružanju podrške turizmu, kako u glavnom, tako i u obližnjim gradovima Bosne i Hercegovine, dovodeći putnike širom svijeta sa više od 150 svjetskih destinacija” – izjavio je Akbar Al Baker, generalni direktor kompanije Qatar Airways, te dodao: “Također smo ponosni što možemo uslužiti lokalne putnike iz Sarajeva, nudeći im beskonačne mogućnosti unutar Qatar Airways mreže, u povezivanju sa omiljenim poslovnim i turističkim putovanjima širom svijeta.

Na konferenciji za medije su se pridružili i bh. ambasador u državi Katar,  Tarik Sadović, te direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Armin Kajmaković.

Dolazak najbolje aviokompanije na svijetu u Bosnu i Hercegovinu je sjajna vijest za stanovnike obje zemlje. Dobar prevoz je osnova za razvoj modernog turizma, ali i poslovanja. Sretni smo što je Qatar Airways posvećen osnaživanju turizma u našoj državi. Stoga, moramo jačati ovo partnerstvo zbog obostranog interesa i iskoristiti priliku za razvoj koja nam je pružena” – izjavio je, ambasador BiH u Kataru, Tarik Sadović, te dodao: “Direktna linija između Sarajeva i Dohe, olakšat će saradnju između ove dvije zemlje, u sferama nauke, edukacije, kulture i sporta. Više od 100 bh. državljana radi u kompaniji Qatar Airways koji doprinose njenom velikom uspjehu. Moramo naglasiti da je uspostavljanje linije Doha – Sarajevo rezultat aktivnosti koje Ambasada BiH u Dohi realizira u posljednje tri godine.”, rekao je Tarik Sadović.

POGLEDAJ GALERIJU

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Armin Kajmaković je tom prilikom izjavio: “Posebna mi je čast i ogromna privilegija poželjeti dobrodošlicu Qatar Airways-u na Međunarodni Aerodrom u Sarajevu. Uspostavljanje avio linije Sarajevo – Doha je veliko dostignuće, ne samo za aerodrom, nego i za Sarajevo, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Naši državljani koji su zaposleni u Kataru sada imaju direktnu liniju, a svi ostali putnici u mogućnosti su letjeti na bilo koju destinaciju na svijetu, sa samo jednim presjedanjem u Dohi. Putnici iz cijelog svijeta mnogo će lakše moći uvrstiti Sarajevo u turistički ili poslovni plan putovanja. I uz sve to, ovo im je omogućila jedna od najbolje ocijenjenih aviokompanija na svijetu, zahvaljujući njihovoj modernoj floti i širokoj globalnoj mreži ruta. Zbog svih ovih razloga, zaista je zadovoljstvo imati Qatar Airways na Međunarodnom aerodromu Sarajevo“.

Sarajevo, moderno sjedište za internacionalnu trgovinu, grad je sa bogatom historijom i kulturom, sa mnogo toga za ponuditi, kako za putnike koji u BiH dolaze poslovno, tako i za turiste. Grad ima mnogo historijskih činjenica i priča za ispričati svojim posjetiocima. Qatar Airways, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u historiji avijacije, nastavit će širiti svoju globalnu mrežu u 2017. i 2018. godini, planirajući letove za Kanberu, Australiju, Čiang Mai, Tajland, Kardif, Veliku Britaniju, itd.

Danas u svojoj dvadesetoj godini postojanja, Qatar Airways ima modernu flotu sa preko 200 aviona koji lete na poslovne i turističke destinacije na svih šest kontinenata. Qatar Airways, višestruko nagrađivana aviokompanija ove godine primila je brojna priznanja, uključujući priznanje za “Aviokompaniju godine” na prestižnoj 2017. Skytrax Wolrd Airline dodjeli nagrada održanoj na Paris Air Show-u. Ovo je četvrti put da se kompaniji Qatar Airways odaje globalno priznanje najbolje aviokompanije na svijetu. Pored toga što su putnici proglasili Qatar Airways najboljom aviokompanijom, ovaj katarski državni avio prevoznik osvojio je i brojne druge nagrade, uključujući nagradu za “Najbolju aviokompaniju na Bliskom istoku, “Najbolju biznis klasu na svijetu” i “Najbolji salon prve klase na svijetu.”

Doha – Sarajevo raspored letova:

Utorak, Srijeda, Petak

Doha (DOH) – Sarajevo (SJJ) QR293 polazak: 07:00 dolazak: 11:00

Sarajevo (SJJ) – Doha (DOH) QR294 polazak: 12:00 dolazak: 19:20

Nedjelja

Doha (DOH) – Sarajevo (SJJ) QR293 polazak: 06:25 dolazak: 10:25

Sarajevo (SJJ) – Doha (DOH) QR294 polazak: 11:25 dolazak: 18:45


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.