Sarajevo Film Festival ove godine se održava od 12. do 20. avgusta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Mirsad Purivatra, direktor najvećeg regionalnog film festivala, rekao je na konferenciji za novinare kako žele da SFF bude “festival otkrića koji će predstaviti evropskoj i svjetskoj sceni nadolazeće talente i nove generacije”.

Selektorica takmičarskog programa Elma Tataragić je istakla da je ove godine u ovoj konkurenciji prijavljeno 198 igranih filmova iz 20 zemalja regije. Upravo je to područje, kako je istakla Tataragić, ciljano područje i da SFF želi ostati vijeran regiji.

“Ove godine je ostvaren potpuni tematski preokret, a to je da imamo savremene teme i niti jedan film se ne bavi ratom ili njegovim posljedicama. Filmovi se bave savremenim temama koje more društvo”, kazala je Tataragić.

Takmičarski program – igrani film

Jedanaest filmova bit će prikazano na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu takmičarskog programa za igrani film.

Tri filma koja će biti izvan konkurencije su “Svi svjeverni gradovi”, “Transmanija” i “U istom vrtu”.

Od tog broja osam filmova će se boriti za Srce Sarajeva, dok će tri biti prikazana izvan konkurencije.

Svjetsku premijeru imat će filmovi Igla ispod praga i Sljedbenica , dok će međunarodnu premijeru imati film Livada.

Pet filmova će imati regionalnu premijeru Album, Bezbožnica, Srca s ožiljkom i Vlažnost. Svih pet filmova su debitantska ostvarenja.

Takmičarski program – kratki film

Oko 400 filmova prijavljeno je za takmičarski program za kratki film, ali samo će njih deset učestvovati u borbi za Srce Sarajeva.

Tako će publika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine imati priliku pogledati filmove Šepaj ovako, Djevojka koja pada i Zovem se Costin koji će imati svjetsku premijeru. Regionalnu premijeru imat će sedam filmova i to:

Sedam filmova će na Sarajevo Film Festivalu imati regionalne premijere, a to su rumunski film Poslijepodne, smak svijeta, Cosmorama, Limbo, Lisica, Superbia, Tranzicija, i Zvir.

U Fokusu

Sedam filmova će biti prikazano u sklopu programa U Fokusu.

Među njima je i film “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića, te filmovi Manitost, Matura, Noćni život, Prekid, S one strane i Sieranevada.

Organizatori su iskoristili priliku i potvrdili saradnju SFF-a sa dvije velike svjetske kompanije DHL i Mastercard.