FOTO: Plavi predstavili plan izgradnje stadiona i godišnji izvještaj

Upravni odbor Fudbalskog kluba Željezničar, na današnjoj konferenciji za medije u hotelu Marriott Courtyard, informisao je navijače i javnost o realiziranim aktivnostima u 2015. godini. Pored godišnjeg izvještaja govorilo se o aktivnostima koje su planirane za narednu godinu.

Ovom prilikom, poseban fokus je bio na administrativno/finansijskom aspektu poslovanja Kluba, viziji Kluba te planovima za rješavanje pitanja Stadiona Grbavica.

Prvo se obratio direktor FK Željezničar, Mirsad Šiljak.

Moje izlaganje će se skoncentrisati na dva perioda. Prvi od 1. januara 2015. godine, te onog stanja koje je ova Uprava zatekla u decembru 2014. godine. U tom trenutku klub je imao blokirane račune, neomogučeno je poslovanje Kluba. Dug prema administraciji je rastao, igračima se dugovalo. Kod tih igrača postojao je problem da li će nastaviti prvenstvo. Prijetio nam je štrajk. Obaveze prema dobavljačima klub nije imao sredstva da ih servisira. Klubu je prijetio stećaj. Situacija danas, zahvaljujući velikoj sinergiji Uprave kluba, uspjeli smo uspostaviti sistem modela funckionisanja kluba. Uz velike napore klub je ostvario zakonito poslovanje. Ima sve odblokirane račune i posluje u okviru zakona. Utvrđeni su dugovi koji nisu bili mali i mislim da smo prvi klub koji je priznao sva svoja dugovanja, kazao je Mirsad Šiljak.

Nakon Šiljka, medijima se obratio potpredsjednik Plavih, Vedran Vukotić.

U kratkim crtama stanje u klubu 1. januara 2015. godine. Klub je imao dug 1.200.000 KM bez kamata. Klub je imao izvršnih presuda od suda, 815.000 KM, imao je neizmirenih dugova 600.000 KM, imao je dug prema administraciji i igračima 650.000 KM. U 2015. godini klub je kroz isplate vratio 1.850.000 KM, prema preliminarnim informacijama, dug se smanjio na 1.421.000 KM. Osim stvarnih pokazatelja klub je izložen dugu od 2.800.000 KM, koji se odnosi na period od 2009. godine do 2014. godine. Za neizmirene porezne obaveze klub je zbog tog utvrđenog manjka odlučio da svoje radnje provede kako je ovaj manjak nastao, klub je anžažovao vještake da to ispitaju, taj period od 2009. godine do 2014. godine.  Klub ima oko 600.000 KM pozajmica, nisu navedene u bilansu kluba. Što se tiče poslovanja za ovu godinu, FK Željezničar ima prihode 4,4 miliona KM, rashodi su 3.6 miliona KM. Budžet za sportski segment uvećan je za 116%, za omladinski pogon 43%, rast sponzorskih prihoda očekujemo za 143%, rekao je Vedran Vukotić.

Potom je riječ uzeo predsjednik, Amar Bajramović.

Prije svega moram istači da su ovi procesi počeli 2013. godini, ali su kuliminaciju dobili 2015. godine. Cilj nam je da klub posluje zakonski. Administrativni dio kluba mora biti u službi sportskog dijela. Naravno transparento da radimo, svoje članove ćemo obavještavati šta se dešava, to prije nije bio slučaj prije, ali na sljedećoj skupštini će to biti. Nažalost mi smo tek ove godine dobili mogućnost da tek ove godine dobijemo uvid u sve finansije. Prvi put smo napravili plan budžeta za sljedeću godinu. Ne smijemo dovoditi sebe u situaciju da igrače dovodimo bez već omogućenih sredstava. Naš fokus je da nastavimo razvoj omladinskog pogona, to je trend našeg kluba da koristimo svoje mlade igrače. Za sljedeću godinu imamo u planu postavljanje reflektora i nove umjetne podloge. To će nam omogućiti više termina, riječi su Amara Bajramovića.

U periodu od jula 2016. do januara 2018. godine, klub bi gradskim vlastima mogao podnijeti inicijativu za izmjenu regulacionog plana, a nakon toga raspisati i javni poziv investitorima. Ova informacija nema za cilj podgrijavanje atmosfere među navijačima već javnosti želimo poslati poruku da je investicija od 200 miliona maraka moguća, ali samo ako imamo jasnu pravnu situaciju i transparentan način poslovanja, naveo je Misimović te dodao da će bilo koja struktura koja bude na čelu FK Željezničar u narednim godinama, jedino na ovaj način moći realizirati navedeno te da se svi dogovori moraju zasnivati na tome da Klub ima vlasništvo nad Stadionom.

Prezentaciju sa konferencije za medije pogledajte ovdje.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.