FOTO: Obilježena posljednja godina Dekade inkluzije Roma

U okviru obilježavanja posljednje godine Dekade inkluzije Roma 2005 - 2015, 27. novembra održana je konferencija u hotelu Europa nakon koje je uslijedio i dvodnevni trening namijenjen Romima i Romkinjama koji su se prijavili na ovu konferenciju, a koji dolaze iz Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na dan konferencije u 19 sati otvorena je i regionalna izložba "Pod istim krovom" u "JAVA" galeriji.

Dekada inkluzije Roma 2005 – 20015 je međunarodna inicijativa koja ima za cilj unapređenje socijalno-ekonomskog statusa Roma. Prvenstveno se fokusira na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje i rješavanje stambenih pitanja Roma.

O ovoj temi, svoje stavove, iskustva ali i zakone iznijeli su učesnici konferencije među kojima su bili Ljiljana Šantić, za pitanja Roma pri Ministarstvu za Ljudska prava i izbjeglice BiH, John Stauffer, direktor pravnog odjela i zamjenik izvršnog direktora, Civil Rights Defenders, Mary Anne Hennessey iz ureda Vijeća Evrope u BiH, Dervo Sejdić, monitor za pitanje Roma u misiji OSCE-a u BiH, Adem Ademi, regionalni ekspert za inkluziju Roma i mnogi drugi.

Činjenica je da se u BiH ne zna tačan broj Roma koji tu žive, niti broj Roma koji pohađaju neku od škola, a čak je 4,5 hiljada Roma podnijelo zahtjev da im je hitno potreban krov nad glavom. I ako se BiH u program Dekade priključila tek od 2008. godine, rezultati se nižu polako ali sigurno. U 2009. godini izgrađeno je 220 stambenih zgrada zahvaljujući usvojenom budžetu na nivou države od 1,5 miliona kao i donaciji od švedske organizacije SIDA. Kako kaže Ljiljana Šantić, rezultati su se počeli nizati tek kada je vlast BiH odlučila da ovaj projekat preuzme pod svoju odgovornost. Do danas riješeno je stambeno pitanje za 700 romskih porodica, no sada se nameće drugi problem, a to je zapošljavanje istih. Donacije pristižu, kuće i stambene jedinice se grade no useljene porodice nemaju od čega živjeti. Neki od njih se povremeno angažuju da rade na ovim projektima no nakon završenog projekta i oni završavaju s radom. Nakon što se riješi pitanje zapošljavanja, mnogo će se lakše pristupiti i rješavanju zdravstvenog osiguranja.

Zemlje članice Dekade vrše pregovore o tome da li će se dekada 2015. godine završiti ili će se pak nastaviti dalje, jer je ovaj projekat donio mnogo dobrih rezultata.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.