FOTO: Kamen mira u Zemaljskom muzeju
Foto: Ines Lučić, Sarajevski.ba

FOTO: Kamen mira u Zemaljskom muzeju

U Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine danas je svečano otkriven Kamen mira iz Hirošime, poklon Japana Bosni i Hercegovini.

Kamen mira simbolični je svjedok jedne od najvećih tragedija koje su pogodile svijet, bio je dio gradske ceste u Hirošimi koji je 6. augusta 1945. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, razorila atomska bomba pri čemu je poginulo 140 000 ljudi, a grad je u potpunosti uništen. Četrdesetak godina kasnije 10 000 građana Hirošime je izdvojilo nekoliko stotina komada kamena, u želji da pošalju poruku važnosti očuvanja mira u svijetu. Na svakom kamenu je uklesan lik boginje milosti “Kannon” i riječi “Iz Hirošime”. Ovaj proces trajao je sedam godina, ni jedan kamen nije isti, a pločnik je ponovo rođen kao Kamen mira koji nosi poruku o značaju i vrijednosti mira u svijetu.

Asocijacija Kamena mira osnovana je 1991. godine u Japanu, s ciljem povezivanja država širom svijeta i podizanja svijesti o važnosti održavanja trajnog miru u svijetu. Prvi kamen prezentiran je u augustu 1991. godine državi Peru, na 46. godišnjicu od tragedije u Hirošimi.

Sarajevo je 111. grad koji će primiti Kamen mira iz Hirošime, a biće trajno smješten u Zemaljskom muzeju BiH.

POGLEDAJ GALERIJU

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.