FOTO: Dvije delegacije u Dobrovoljačkoj odale počast poginulima

Predstavnici boračkih udruženja s područja općine Stari grad i Kantona Sarajevo danas su se, kao i ranijih godina, tačno u 10 sati, okupili na Drveniji kako bi odali počast poginulim braniocima Sarajeva. Sa njima su bili i njihovi sinovi, simbolično, odjeveni u vojne uniforme. Oni su danas, kako kažu, obilježili 22 godine od ključnih dana odbrane Sarajeva, i tvrde, da su se 2. i 3. maj drugačije desili, ishod rata bio bi potpuno drugačiji. U tim borbama poginulo je 16 pripadnika Teritorijalne odbrane BiH. Nakon što su položili cvijeće i odali počast poginulima, pripadnici Zelenih beretki su se razišli. Velike mjere sigurnosti obezbjeđivale su današnje skupove.

Mirna šetnja delegacije iz RS-a

Članovi porodica, organizacioni Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odalo je pomen stradalima 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj, današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića. Delegacija, predvođena premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite tog entiteta Petrom Đokićem i Aleksandrom Pandurević, zastupnicom u Predstavničkom domu PSBiH, nakon mirne šetnje kratko se zadržala na Drveniji gdje su zapalili svijeće i položili cvijeće.
Pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojnih snaga bosanskih Srba, 2. maja 1992. g. pokušali su ući u Sarajevo i zauzeti zgradu Predsjedništva BiH na Skenderiji, kao i druge važne objekte u centru grada. Konvoj vojnika JNA je 3. maja 1992. godine napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju, u zamjenu za puštanje na slobodu predsjednika Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, koga su dan prije zarobili.
Srbijansko tužilaštvo zbirno prikazuje poginule pripadnike JNA u događajima koji su se dogodili 2. i 3. maja u Sarajevu tvrdeći da su tih dana u Sarajevu stradala 42 pripadnika JNA. S druge strane podacima iz Federacije BiH, u Dobrovoljačkoj ulici poginulo je šest vojnika. Čak je i pokojni general JNA Milutin Kukanjac, koji je komandovao jedinicama koje su se povlačile iz Sarajeva 3. maja 1992. godine, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je u incidentu u Dobrovoljačkoj ulici ukupno poginulo šest osoba, ali da mediji u Srbiji nisu htjeli da objave taj podatak. Početkom 2012. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu u slučaju Dobrovoljačka. Istraga je obustavljena protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića. Naredba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.