Država Bosna clothing, čuvari bh. historije

Sarajevski brend odjeće baziran na historiji Bosne i Hercegovine, Država Bosna clothing, osnovan je krajem prošle godine, a u nastavku vam donosimo razgovor sa osnivačima brenda.

Kako ističu Admir Lisica i Belmin Herić, osnivači Država Bosna clothinga, brend je patriotski orijentisan, te ima za cilj promociju i očuvanje iznimno bogate historije Bosne i Hercegovine. Admir i Belmin su studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu na odsjeku Historija. Admir čeka odbranu Mastera, dok je Belmin na četvrtoj godini studija.

"Brend je osnovan u novembru prošle godine iz želje da široj publici kroz odjevne predmete promovišemo našu historiju. Artikli brenda su bazirani na patriotizmu koji je uvijek krasio našu domovinu. Što se tiče historije, naše struke, želimo jasno iskazati sve one bitne činjenice, a to su kulturna naslijeđa, historijske ličnosti, te brojni citati i stihovi koji su obilježili Bosnu kroz njenu višestoljetnu historiju", kazao je Admir Lisica.

Ovaj brend je u dosadašnjem svom radu promovisao nekoliko artikala, a ističe se posljednji artikal sa likom Husein-kapetana Gradaščevića, veoma poznate historijske ličnosti Bosne.

"Do sada smo izbacili dvije garniture šalova koji su već bili na tribinama svih naših reprezentativnih selekcija. U zimskom periodu smo imali dukserice sa citatom "Od mora do Save, od Drine do Une", a u ljetnom periodu, dakle trenutno, promovišemo majice kratkih rukava sa pomenutim citatom, te sa likom Huseina Gradaščevića. U narednom periodu u planu je izrada još nekoliko garnitura majica kratkih rukava", rekao je Belmin Herić za Sarajevski.ba.

Kako ističu sagovornici, zadovoljni su svojim radom, ali uvijek može bolje. Artikli su dostupni ne samo u Sarajevu, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, a nemali broj artikala je distribuisan i bh. dijaspori širom Evrope.

"Početak je uvijek najteži, ali mislim da smo to prebrodili. Zadovoljni smo prodajom, a posebno nas raduje interesovanje za naše artikle iz cijele BiH. Putem naše Facebook stranice dobili smo narudžbe i iz gradova van Bosne, te smo uspješno obavili i te dostave. Interesantno je da smo jedan šal prodali čak u daleki Singapur", riječi su Admira Lisice koji još dodaje da je u toku zakonsko patentiranje brenda i loga.

"Svi artikli su proizvedeni u Bosni i Hercegovini, i od bosanskohercegovačkog materijala. Majice su od 100% pamuka, a cijene su prihvatljive našem standardu. Majice su 20 KM, dukserice 35 KM, dok su šalovi 25 KM. Želim naglasiti da su svi dosadašnji artikli dizajnirani isključivo od strane osnivača brenda. Što se tiče tog organizacijskog dijela, artikle možete pogledati i naručiti putem naše Facebook stranice koja broji nešto više od 3000 članova", istakao je Belmin Herić koji se na kraju zahvalio portalu Sarajevski.ba.

Brend Država Bosna clothing možete posjetiti na njihovoj Facebook stranici na kojoj se nalaze artikli dostupni za prodaju.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.