FOTO: 9. Pravo ljudski film festival u Sarajevu

Od 12. do 17. novembra u Sarajevu će biti održan deveti Pravo ljudski film festival na kojem će biti prikazano osamdeset filmova te edukativne radionice i master classovi.

Festival će otvoriti film ''Videogrami revolucije'' poznatog svjetskog režisera Haruna Farockija, 12. novembra u kinu Meeting Point.

Kreativna direktorica Festivala, Kumjana Novakova je istakla da glavni cilj festivala ostaje isti, a to je njegovanje nezavisnog, angažiranog, kreativnog filma što i jeste primarni cilj umjetnosti.

"Nalazimo se u jednom po nama kritičnom periodu u BiH, desili su nam se februarski protesti, konačno smo vidjeli energiju naroda i želimo je dovesti direktno u vezu sa radovima filmskih umjetnika koji problematiziraju društvene pokrete", rekla je Novakova.

U sklopu programa za mlade "Zumiraj pravo" bit će prikazano 25 filmova, od toga šest dokumentarnog karaktera i šest animiranog te dvije edukativne radionice od kojih će jedna govoriti o zapošljavanju mladih, a druga o umjetnosti kroz temu ''Budućnost je sada''. Festival ''Zumiraj prava'' bit će održan od 14. do 16. novembra.

Deveti Pravo ljudski film festival odvijat će se u Meeting Pointu, Art kinu Kriterion, Galeriji Duplex 100m2, Goethe-institutu. Ulaz će biti slobodan, a detaljan program Festivala moguće je vidjeti na www.pravoljudski.org.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.