Film “Obrana I zaštita” na festivalima u osam zemalja
FOTO: ravnododna.com

Film “Obrana I zaštita” na festivalima u osam zemalja

FOTO: ravnododna.com

FOTO: ravnododna.com

Film Obrana i zaštita, dugometražni prvijenac kazališnog redatelja Bobe Jelčića o životu u podijeljenom društvu današnjeg Mostara, u narednih će dvadesetak dana biti prikazan u Sloveniji, Slovačkoj, Makedoniji, Srbiji, Turskoj, Indiji i Njemačkoj, gdje se ovoga tjedna prikazuje na međunarodnom filmskom festivalu u njemačkom Braunschweigu.

Svoju kasnojesensku festivalsku turneju film je započeo početkom studenog na Međunarodnom filmskom festivalu Listapad u Minsku u Bjelorusiji, a idući vikend predstavit će se u Sloveniji, na 24. Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu te u Slovačkoj, na filmskom festivalu u Bratislavi, izvijestila je press služba tog filma.

Sredinom studenog Obrana i zaštita putuje u Skopje na Festival europskog filma Cinedays i na Međunarodni filmski festival u Malatyji u Turskoj, a u drugoj polovici studenog na Međunarodni filmski festival Indije u Goi na beogradski Festivalu autorskog filma.

Jelčićev film introspektivna je priča o svakodnevnom životu u poslijeratnom Mostaru, o svijetu u kojem koegzistiraju paranoja, komedija i drama. To je i pronicljiv psihološki portret čovjeka prisiljenog da prijeđe nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu i koji je izgubio sve što što ga određuje kada se njegova zemlja raspala.

Svjetska premijera filma, snimljenog u produkciji tvrtke Spiritus movens, bila je u veljači ove godine u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Na Festivalu igranog filma u Puli, osvojio je sedam Zlatnih Arena, za režiju, scenarij, glavnu žensku, glavnu mušku ulogu, kameru, scenografiju te veliku Zlatnu Arenu za najbolji film.

Film je nagrađen i Oktavijanom Hrvatskog društva filmskih kritičara te nagradom Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA-e, nagradom Bauer za nabolji film u regiji Motovun Film Festivala, Srcem Sarajeva za najbolju mušku ulogu te posebnom nagradom žirija na festivalu u Sarajevu.

Na Tuzla Film Festivalu proglašen je najboljim igranim filmom u konkurenciji, a na festivalu Mojkovačka filmska jesen glavni glumac Bogdan Diklić osvojio je još jednu nagradu za najbolju mušku ulogu.

Film je započeo kino distribuciju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini krajem rujna.

(Fena)


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.