Festival  novog britanskog filma PlayUK

Festival novog britanskog filma PlayUK

Od 16. do 19. februara, publika u šest gradova Zapadnog Balkana će imati priliku da prisustvuje na deset filmskih premijera britanskih autora koji su privukli dosta pažnje na nekim od najvažnijih svjetskih filmskih festivala, a koji će biti prikazani na jedinstvenom međunarodnom festivalu posvećenom britanskom filmu – “PlayUK”

Festival će otvoriti “T2 Trainspotting”, nastavak jednog od kultnih britanskih filmova. Tokom četiri dana trajanja festivala, na hiljade ljubitelja filma biće u prilici da pogledaju neke od najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova koji dolaze iz Velike Britanije.
Zbog jakog uticaja koji ima na naš svakodnevni život, kao i na naš humor i način govora, britanski film je već decenijama jedinstveni fenomen savremene globalne kulture. Takav fenomen zaslužuje i poseban format.

“PlayUK” istovremeno organizujemo u šest gradova Zapadnog Balkana, pa će publika u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju  i Tirani u isto vreme moći da uživa u deset filmskih premijera – šireći ljubav prema britanskom filmu širom Zapadnog Balkana.
Tematski, “PlayUK” ima mnogo slojeva. U svijetu dinamičnih promjena u kom politika utiče na odnose širom planete, naš cilj je da prikažemo filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rješenja u teškim vremenima.

Još jedan nivo na koji želimo da ukažemo je jak uticaj koji britanska muzika ima u našem regionu. Zbog toga ćemo prikazati i filmove o muzici, muzičkim bendovima, njihovoj zaostavštini i uticaju koji imaju na naše društvo. Jasno je da smo zbog toga riješili da festival otvorimo filmom “T2 Trainspotting” koji ponovo okuplja originalnu postavu jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih.

“PlayUK” slavi film kao vid umjetnosti, medij koji se lako prilagođava promjenama koje sa sobom nose nove tehnologije. Film se stalno mijenja i pronalazi način da ujedinji svoju publiku. To je nešto što će “PlayUK” i ovog puta pokazati.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.