Emin Alikadić: Dehipnotizacija građana
Foto: YouTube / Skroz – Raj

Emin Alikadić: Dehipnotizacija građana

Godina u koju smo ušli trebala je donijeti dosta toga dobrog, jer 2014. je godina obilježavanja 30 godina sarajevske olimpijade i 100 godina atentata nad austro-ugarskim prestolonasljednikom Franzom Ferdinandom. Smatram da je tim povodom Sarajevo trebalo i treba ugostiti stotine hiljada turista.

Piše: Armin Emin Alikadić

Nažalost, pretraživajući po internetu uspio sam pronaći tek par projekata koji su planirani za ovu godinu, a vjerujem da ne bi bilo ni toga da „stranci“ nisu urgirali na naše vlasti. Kako to da nikako ne promjenimo svijest. Mislim da je to vrlo lako definisati. Na djelu je masovna hipnoza i nezdravo politikanstvo.

Ilustracija: NoNaMo

Ilustracija: NoNaMo, Sarajevski.ba

Politički lideri se savršeno služe demagogijom i zamjenom teza, tako skreću pažnju sa pravih problema, ne pomišljajući da se počnu baviti konstruktivnim radom i projektima koji mogu donjeti prosperitet i razvoj.

Broj nezaposlenih u BiH je preko pola miliona, ljudi žive loše koje god da su narodnosti ili vjeroispovjesti. Valjda nismo još uvijek dovoljno nezadovoljni.

Frustracije građana su doduše itekako primjetne, sve je veća stopa porasta kriminala, a nemamo dovoljno kazneno popravnih ustanova. Psihijatrijske bolnice su još oskudnije sa kapacitetima i ne mogu primiti sve one koji bi trebali biti u njima. Rješenje nije da gradimo nove zatvore i psihijatrijske ustanove, naravno. Problem je građanske svijesti i statičnosti.

Čitam na jednom od portala kako su u toku pripreme za obilježavanje 100 godina početka Prvog svjetskog rata u općini Istočno Novo Sarajevu. Navodno je pronađena i adekvatna lokacija i za izgradnju spomenika Gavrilu Principu, pa neće spomenik biti samo u Beogradu već i u Istočnom Novom Sarajevu, a ne znam koji spomenik je veći apsurd. Na prvu sam pomislio da je možda Gavrilo Princip spremajući se da učini atentat na prestolonasljednika prvo pustio neki virus dole na ulazu u grad, koji ga je ošamutio, pa ga je kod Latinske ćuprije samo dovršio hicima iz vatrenog oružja.

Naravno i logično da nije tako. O tome kako je 1914. godine bilo samo jedno Sarajevo koje i danas egzistira kao takvo samo dosta teritorijalno i demografski veće ne mislim sada govoriti, ostale implikacije da ne spominjem.

Sastankom u komšijskom nam Istočnom Novom Sarajevu je predsjedavao predsjednik RS-a Milorad Dodik, a u radu su učestvovali i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ministri RS, akademici, univerzitetski profesori…

Plejada istaknutih političara, koji osim širenja govora mržnje i nacionalizma ništa drugo ne rade.

Kad nekom ovo ispričam odgovore mi sa: „To ti je Balkan“. Pa dobro, je li sada trebamo prestati živjeti i čitave svoje živote provesti povlađujući se velikim vođama i politikama koje vode u propast ovu zemlju.

Na djelu je masovna hipnoza i strah. Pod hitno je potrebna promjena svijesti građana u cijeloj BiH. Plasman pozitivne energije.

Sarajevo ne treba tek tako dopustiti da prođe 2014. Godina. Apelujem na građane da svako u skladu sa svojim mogućnostima djeluje, i turiste koji već dolaze, da primimo na najbolji način. Da na pitanje zašto Sarajevo nema spomenika Gavrila Principa odgovaramo da je u procesu izgradnje. Da odgovaramo da je u procesu izgradnje spomenik događaju koji je bio povod Prvog svjetskog rata, ali i da gradimo spomenike za Bana Kulina, Kralja Tvrtka i još mnoge druge koji su obilježili historiju Sarajeva i BiH. Građanske inicijative trebaju biti jače i učestalije kako se ne bi gradili spomenici samo nacionalno prihvatljivim herojima, nego i ličnostima koji su obilježili historiju grada.

Foto: YouTube / Skroz - Raj

Detalj iz spota za pjesmu Raj grupe Skroz

Treba slati poruku u svijet kako građani Sarajeva a i cijele BiH ne prihvataju sve ono što im se nameće od strane domačih vlasti ali i međunarodne zajednice. Piše se i govori samo o lošim stvarima. Plasira se negativna energija iz koje što prije treba pobjeći ovo društvo.

Hvala Hokejašima Olimpije, Vilaha i Klagenfurta što su pristali da svoje redovne ligaške utakmice odigraju u Sarajevu i tako doprinesu obilježavanju tridese godišnjice sarajevske olimpijade.

Apelujem na predstavnike vlasti sva tri naroda da prestanu politizirati i ovaj događaj i pokušaju organizovati što više manifestacije povodom dvije sarajevske godišnjice. Gavrilo Princip nije stvar ni nacionalizma ni politike, njegov čin je bio povod za početak Prvog svjetskog rata koji je počeo u Sarajevu. Sarajevu je potreban spomenik koji će biti obilježje ovog događaja Pokušajmo svi mi doprinijeti da se za ovaj grad i ovu zemlju ne vežu samo termini: rat, mržnja, nacionalizam, diskriminacija i tome slično. Generacije koje dolaze nikad neće imati priliku da se vrate u osamdesete pa neka ih niko ne tjera ni u devedesete.

[divider]

Tekst izražava stavove autora koji ih potpisuje, ne nužno i stavove portala Sarajevski.ba

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.