Džemal Bijedić: Trideset i osam godina od smrti Titova miljenika

Džemal Bijedić: Trideset i osam godina od smrti Titova miljenika

U avionskoj nesreći, prije 38 godina život je izgubio jedan od najmoćnijih bosanskohercegovačkih političara svih vremena Džemal Bijedić. U nesreći je poginula i njegova supruga Razija Bijedić.

“Tito se na batajničkom aerodromu 18. januara 1977.godine opraštao od suradnika uoči još jednog nesvrstanog putovanja. Čekao ga je pukovnik Gadafi. Puhao je hladan vjetar i sve je bilo užurbano. Tek što je Titov avion uzletio, promrzli su vojni muzičari krenuli užurbano spremati svoje instrumente, a ozebli vojnici zamatati crveni tepih.Među onima koji su ispratili Tita na još jedno povijesno putovanje je i njegov premijer Džemal Bijedić sa suprugom Razijom. I oni, bježeći od beogradske hladne košave, žure prema vladinom avionu Learjet 25 jednim od tada najmodernijih malih mlažnjaka na svijetu. Bijedić leti za Sarajevo na neki nevažni usputni partijski skup.Promrzao je. Na ispraćaj predsjednika došao je u salonskim cipelama.

Brižna supruga Razija požuruje ga da uđe u zagrijani avion. U strci ne primjećuje da su piloti u zadnji čas zamijenjeni. Ali, zapravo mu je sasvim svejedno ko će upravljati avionom na tom kratkom letu. Vrijeme, istina, nije dobro, pogotovo nad Bosnom. Magla i susnježica ometaju let.

Negdje oko tri sata poslijepodne zrakoplov se približavao cilju. Letio je iznad kreševskih gudura obavijenih gustom maglom i prekrivenih snijegom. Onda, u sljedećem trenutku, instrumenti u avionu su podivljali. Nevjerica. Avion nestaje s radara. Udara o vrh planine. Raspolovio se i eksplodirao. U izvještaju o nesreći Tanjug će prvi javiti da su svi putnici u vladinom avionu poginuli odmah.”, napisao je u biografiji o Džemalu Bijediću, direktor Instituta za historiju, Husnija Kamberović.

Džemal Bijedić rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru. Odrastao je u uglednoj trgovačkoj porodici. Nakon završene gimnazije upisuje Pravni fakultet na Univerzitetu u Beogradu, gdje uključuje u komunistički pokret.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno je učestvovao u NOB-u, a nakon rata obavljao je poslove ministra unutarnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, a potom i kao načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Osim ovih funkcija, bio je sekretar Oblasnog komiteta KPJ, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća 1971. godina. Za kratko vrijeme susreo je sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Ce Tunga, Džeralda Forda, Leonida Brežnjeva.

Džemal Bijedić bio je Titov miljenik, dugo se špekulisalo da je on taj koji će biti njegov nasljednik. Njegova smrt do danas ostala je misterija. U prilog tome je i podatak da je porodica Džemala Bijedića pokušala je doći do dokumenata o pomenutoj nesreći, koji se nalaze u Beogradu, ali tamošnje vlasti to nisu dozvolile.

Priče o umiješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan danas su ostale žive. Naime, Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, je poslije ove avionske nesreće stavio sopstvenu suprugu u kućni pritvor.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.