Internacionalni festival književnosti Bookstan najavljuje drugo festivalsko izdanje koje će se u prostorijama knjižare Buybook i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu održati od 4. do 7. jula 2017. godine.

Nakon prošlogodišnje programske odrednice definisane u okvirima NO EAST, NO WEST, drugo festivalsko izdanje nudi evropski pogled na recentnu književnu produkciju, fokusirajući se na temu susjedstva te fluidnih identiteta kao jedne od dominantnih odrednica savremenog življenja.

Uz savremenu njemačku književnost u fokusu, sarajevski i Bookstanovi gosti biće neki od najznačajnijih svjetskih autora današnjice, kao što je Hanif Kureishi, istaknuti engleski dramski pisac, scenarista i romanopisac.

Osim toga, publici će biti predstavljene nove knjige domaćih i regionalnih književnika te je osmišljena edukativno-kritička Mala škola pisanja i mišljenja koja će trajati od 1. do 7. jula 2017. godine i na kojoj će se polaznici sresti sa istaknutim domaćim i svjetskim predavačima, a koju će voditi Nerzuk Ćurak.

Kroz glavne programske cjeline u svojstvu moderatora ove godine će biti prevodilac, pjesnik i urednik Dragoslav Dedović i John Freeman, prošlogodišnji sarajevski gost i jedan od vodećih američkih književnih kritičara i autora koji će na Bookstanu predstaviti i svoju novu knjigu.