Dražen Petrović bi danas imao 49 godina
FOTO: espn.go.com

Dražen Petrović bi danas imao 49 godina

POGLEDAJ GALERIJU

Dražen Petrović danas bi slavio 49. rođendan. Nažalost, tragična smrt na autoputu u Njemačkoj 7.6. 1993. godine zaustavila je Draženov život. Bilo je to prije 20 godina, ali njegov lik i djelo nikad neće biti zaboravljeni ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu.

Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA

Svoju karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru. Ostajao bi poslije treninga sam u dvorani i šutirao sve dok ne padne noć. Kad je počeo igrati u šibenskim kadetima, svoju minutažu za trening samostalno je produljivao i do kasnijih sati. Prije škole dolazio je u praznu dvoranu i trenirao, a poslijepodnevni trening zadnji je napuštao.

Za Šibenik je igrao od 1979. do 1983. godine, zatim je prešao u Cibonu 1984 godine, klub s kojim je bio evropski prvak. U dvije sezone bio je najbolji evropski igrač. U Ciboni je igrao do 1988. godine. Nakon Cibone postaje igrač Real Madrida.

U isto vrijeme je vodio i reprezentaciju Jugoslavije, s kojom je ubilježio trijumf na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine. Bronzu je prethodno osvojio na SP u Madridu 1986. godine. NA EP u Atini 1987. godine s Jugoslavijom je također osvojio bronzu.

http://youtu.be/HLlPtBsGbYo

Godine 1990. je postao igrač Portland Trail Blazersa. Madriđani ga prvobitno nisu željeli pustiti u NBA, ali je nakon sudske presude ipak zaigrao u najboljoj ligi svijeta. U Portlandu se nije baš snašao, prije svega nije imao mjesta zbog veliki NBA zvijezda koje su igrale na Draženovoj poziciji poput Clyde Drexler i Terry Portera, pa je prvu sezonu zbog politike unutar kluba više sjedio nego igrao.

Dvije godine kasnije je prešao u New Jersey Netse. Igrajući za ovu ekipu proglašen je najboljim evropskim igračem, a bio je i najbolji šuter svoje ekipe. Godine 1992. je s reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na Olimpijadi u Barceloni. U finalu je ipak bio bolji američki Dream Team, za koji su nastupali Larry Bird, Michael Jordan, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi najbolji američki košarkaši.

Nažalost, nije imao ni punih 29. godina kada je tragično prekinut njegov život. Dražen je bio u naponu snage te je svojom košarkom oduševljavao cijeli svijet. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći na njemačkom autoputu 7. juna 1993. godine. Automobil je vozila njegova tadašnja djevojka, njemačka manekenka Klara Szalantzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je teško povrijeđena.

Nakon Draženove smrti zavladale su tuga i nevjerica. Na početku NBA sezone 1993./94. Draženov dres s brojem 3 povučen je iz upotrebe i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Dražen je bio dobitnik brojnih priznanja tokom života, a i posthumno, a njegovo ime nosi i sportska arena u Zagrebu. Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.

http://youtu.be/wKSKSG93Ug4

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.