Dom naroda danas razmatra budžet za FBiH za 2014. godinu
Foto: Sarajevski.ba

Dom naroda danas razmatra budžet za FBiH za 2014. godinu

Foto: Sarajevski.ba

Foto: Sarajevski.ba

Dom naroda Federalnog parlamenta razmotrit će na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu budžet Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu dan nakon što ga je odobrio Predstavnički dom u iznosu od 2.357.715.456 KM, kako je predložila Federalna vlada.

U odnosu na Vladin prijedlog, tekst budžeta odobren u Predstavničkom domu, mada je generalno ostao u istom predloženom iznosu, razlikuje se unutar stavki u tri detalja zbog usvojena tri amandmana (od 51 ukupno podnijetih), koji iziskuju preraspodjelu novca na nekim budžetskim pozicijama.

Prihvaćene amandmane su jučer predložili Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Klub parlamentarki i poslanik Mirko Pejanović, a odobrila većina poslanika. Prvi nalaže preusmjeravanje 118.000 KM za Radio-televiziju Federacije BiH, drugi izdvajanje milion KM za revolving fond za žene poljoprivrednice u ruralnom razvoju FBiH, a treći da pola novca kojim se diskreciono raspolaže u okviru visokih federalnih funkcija, a polovina iznosi blizu 460.000 KM, bude preusmjereno kao pomoć za rad Zemaljskog muzeja BiH, Akademije nauka i umjetnosti te Kinoteke BiH.

Kao što uvijek biva kod razamatranja budžeta, amandmane će danas imati i članovi Doma naroda. Ako neke od njih prihvati većina delegata, a budu drugačiji od onih iz Predstavničkog doma, budžet će biti odobren u različitim tekstovima. U tom slučaju, bit će potrebno usaglašavanje konačnog teksta jer nijedan akt koji odobrava Parlament, pa ni budžet, ne mogu biti operativni dok ih ne odobre oba doma u istovjetnom obliku.

Federalni premijer Nermin Nikšić upozorio je članove Parlamenta da bi budžet morao biti usvojen u oba doma do 9. decembra da bi FBiH dobila neophodnu narednu tranšu novca na osnovu kreditnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Izostane li ta isporuka novca, uslijedio bi neželjeni rebalans s restrikcijama”, rekao je premijer koji se nada da se takav scenario neće desiti Federaciji BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.