DF: Budžet FBiH za 2014. godinu je dokaz prethodnog (ne)rada
Foto: demokratskafronta.ba

DF: Budžet FBiH za 2014. godinu je dokaz prethodnog (ne)rada

Budžet FBiH za 2014. godinu predstavlja tzv. “predizborni budžet”, potvrđujući punu svjesnost vladajućih stranaka da gube povjerenje građana i građanki.

Proteklih dana smo svjedoci pokušaja čelnih ljudi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovih pojedinih kolega i kolegica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da svim metodama uvjere javnost u pozitivan karakter usvojenog Nacrta budžeta FBiH za 2014. godine. Ovim potezima pokušavaju sakriti istinu da ovaj Budžet daje konačnu ocjenu (ne)radu izvršne vlasti u Federaciji BiH, jer ovaj Budžet kontinuirano oslikava neuspješne reformske pokušaje, neispunjena predizborna obećanja i opće stanje nerada koje je obilježilo ovu Vladu u protekle tri godine.

Zasigurno, usvojeni Nacrt budžeta za 2014. godinu predstavlja tzv. “predizborni budžet”, što pokazuje punu svjesnost vladajućih stranaka da gube povjerenje građana i građanki. Svjesni ove činjenice, vladajuće stranke se koriste svim raspoloživim sredstvima, uključujući u ovom slučaju i Budžet, da naredne godine osiguraju minimalni broj biračkih glasova. Ovo se neporecivo manifestuje kroz planirane izdatke kojima se žele kratkoročno dodvoriti pojedinim kategorijama budžetskih korisnika. Naime, ovakve politike će u narednim godinama Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu u cjelini zarobiti u dužničku krizu, koju će osjetiti sve kategorije stanovništva.

Samo neki od ekonomskih pokazatelja karaktera Budžeta za 2014. godinu to potvrđuju:

  • Planirani prihodi manji su za 5% u odnosu na Budžet za 2013. godinu.  Interesantno je da su prihodi od poreza planirani  sa povećanjem od 3% , ali su neporezni prihodi manji za 30%, prvenstveno na poziciji prihoda od dividendi i udjela u profitu javnih preduzeća i finansijskih institucija (-78 miliona KM).
  • Planirani rashodi  manji su od ovogodišnjih za 2% ili za 33,2 miliona KM. Iako su ukupni rashodi planirani na nešto manjem nivou u odnosu na 2013. godinu (nesrazmjerno umanjeni u odnosu na umanjenje prihoda), to umanjenje nije zahvatilo i plaće i naknade državnih službenika i službenica pa su iste povećane za 5 % ili za 14 miliona KM.
  • Izdaci za otplatu dugova u visini od 885,37 miliona KM, veći su od planiranih u Budžetu 2013. godine za 27%.
  • Projektovan je deficit u visini od 655.125.000 KM i isti je čak za 57% ili za 236,9 miliona KM veći od planiranog deficita u Budžetu 2013. godine. Ovo je rekordan deficit Budžeta Federacije BiH.

Iz prethodnih pokazatelja postaje jasno da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije uspjela da realizuje predizborna obećanja odnosno da unaprijedi život građana i građanki. Naprotiv, protekle tri godine su ogledalo političkih nesuglasica i previranja, koje će imati nesagledive negativne posljedice po bosanskohercegovačku društvo.

U totalnoj mjeri je zanemaren poticaj i razvoj realnog sektora, privlačenje direktnih stranih investicija, reforma javnog sektora i provođenje strateških društveno-ekonomskih politika koje bi, zasigurno, ublažile neke od indikatora usvojenog Nacrta.

Konačno, usvojeni Nacrt budžeta je dokaz dnevno-političkog odlučivanja i apsolutne apstinencije državničkih strateških politika, koje za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju jedini spas, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu.

[divider]

Tekst objavljen u rubrici Političke stranke je saopštenje pošiljatelja i prenešen je od riječi do riječi, bez sadržajnih ili drugih promjena. Za sadržaj teksta isključivo je odgovoran pošiljatelj. Portal Sarajevski.ba ne odgovara za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica ovog teksta.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.