Dan kada nas je napustio Milan Mladenović

Milan Mladenović (21. septembar 1958. – 5. novembar 1994.) bio je srpski rock glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist beogradske rock grupe Ekatarina Velika.

Bend je poznat po hitovima “Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno”, “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad”, “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Zemlja”, i obilježio je drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, a mnogi kritičari i muzičari ga smatraju jednim od najutjecajnijih bendova bivše Jugoslavije.

Milan je rođen u Zagrebu, a u šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina.

“Sarajevo je vjerovatno mračno utjecalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, to je trajalo tih šest-sedam godina koliko sam živio tamo… Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde”, rekao je Mladenović u jednom od intervjua.

http://youtu.be/0Zn6FN0kges

U Beograd sa porodicom seli 1970. godine, gdje je završio 11. gimnaziju, u kojoj je krajem 1970-ih i osnovao Limunovo drvo. Godinu dana kasnije osniva svoj prvi kultni bend Šarlo Akrobata, zajedno s Dušanom Kojićem Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Najpoznatiji hitovi grupe su “Niko kao ja”, “Ona se budi” i “Mali čovek”. Bend nije opstao dugo, ali su iz njega nastala dva utjecajna benda, Katarina II i Disciplina kičme.

U postavi Katarina II 1984. izdaje istoimeni album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Bend mijenja ime u Ekatarina Velika i 1985. godine izdaje istoimeni album, kojim skreću veliku pažnju na sebe. Ipak, album “S vetrom uz Lice” iz 1986. ih je lansirao u sam vrh jugoslavenske rok scene, gdje su ostali sve do Mladenovićeve smrti, izdavši niz uspješnih albuma.

Tokom rada s Ekatarinom, Mladenović surađuje kao producent na albumima sastava  Gustaf. Godine 1985, a sa ostatkom svog benda pojavio se i u filmu Gorana Markovića “Tajvanska kanasta” iz 1985. godine. Naredne godine imao je glavnu ulogu u filmu Darka Bajića “Crna Marija”, za koji je napisao i kompoziciju “Bus Station”.

Početkom 1992. godine s članovima sastava Partibrejkers i Električni orgazam osniva projekt “Rimtutituki“, čija je glazbena aktivnost koncentrirana na antiratnu propagandu, a s obzirom na velikosrpski ratni pohod.

U vrijeme opsade Dubrovnika, Milan je pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast bombardovanom Dubrovniku i njegovom stanovništvu. Kada je Rimtutituki tokom rata trebao gostovati u Banjoj Luci, Milan je iz prosvjeda otkazao nastup zato što je eksplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjolučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

U ljeto 1994. godine Mladenović putuje u Brazil, gdje s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih glazbenika snima album Angel’s Breath (Dah anđela). Po Milanovim riječima, “to je neka vrsta psihodeličnog samba-rocka s balkanskim utjecajem”. Milan zatim odlazi u Pariz, gdje je režirao spot za pjesmu “Crv”.

U augustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu. Prije nego što se ploča Angel’s Breath pojavila na tržištu Milan Mladenović je 5. studenog 1994. godine u Beogradu umro od raka unutrašnjih organa. Pokopan je na Novom groblju u Beogradu.

Njegova smrt značila je i kraj legendarnog benda koji je izdao sedam studijskih albuma – “Katarina II” (1984.), “Ekatarina Velika” (1985.), “S vetrom uz lice” (1986.), “Ljubav” (1987.), “Samo par godina za nas” (1989.), “Dum dum” (1991.), “Neko nas posmatra” (1993.) te tri live albuma.

Ime Milana Mladenovića danas nose ulice u Beogradu, Podgorici i Zagrebua na dan njegovog rođenja, ove godine je pokrenuta peticija i za njegovu ulicu u Sarajevu.

http://youtu.be/lGUOqzLP8to

Ostaje činjenica da je nemjerljiv kulturni utjecaj čije su temelje osamdesetih postavili upravo Milan Mladenović i Ekatarina Velika, zbog čijih smo bezvremenskih tekstova danas velikim dijelom svi bolji i bliskiji jedni drugima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.