Dan kada je umro najveći bosanski kralj, Tvrtko I Kotromanić
Foto: Refleksija.me

Dan kada je umro najveći bosanski kralj, Tvrtko I Kotromanić

Bosanska država je svoj najveći uspon postigla za vrijeme vladavine Tvrtka I Kotromanića. Stjepan Tvrtko I Kotromanić sin je kneza Vladislava, čiji je brat bio bosanski ban Stjepan II, i Jelene Šubić, te unuk Stjepana I Kotromanića i Jelisavete, kćerke sremskog kralja Stefana Dragutina.

Bosanska banovina 1377. godine, pod njegovom vladavinom postaje, kraljevinom. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva.

Za vrijeme vladavine Tvrtka I Kotromanića ostvarena je politička stabilnost, kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom. U to vrijeme razvili su se bosanski gradovi, trgovina, rudarstvo, a za vrijeme njegove vladavine kovao se i prvi zlatni novac na ovim prostorima, na kojem se tada po prvi put pojavio i heraldički simbol ljiljana koji će kasnije postati znakom svih ostalih bosanskih kraljeva.

Prvi bosanski novac

Foto: Wikipedia.org

Na jednoj strani se nalazio grb Bosanskog kraljevstva, sa šest ljiljana i još dva ljiljana sa strane, a na drugoj strani je bio propeti lav, simbol moći njegovog kraljevstva.

Kralj Tvrtko I poseban je bio i po tome što je prvi vladar Bosne koji je krenuo u protivnapad na susjedne zemlje nakon što je Bosna godinama bila meta njihovih napada. U svojim je osvajanjima Tvrko I je bio više nego uspješan. Pohod na Crnu Goru okončao je osvajanjima teritorija sve do Kotora. Potom se okrenuo prema Srbiji i stigao do Sjenice u današnjem Sandžaku, a što se tiče Hrvatske, pod njegovom vlašću su bili svi dalmatinski otoci i gradovi osim Zadra i Dubrovnika.

Karta srednjevjekovne Bosne

Foto: Wikipedia.org

Umro je 10. marta 1391. godine, a na njegovo mjesto došao je njegov rođak Stjepan Dabiša. Sahranjen je u Milama, a arheolozi su njegov grob zatekli u izuzetno dobrom stanju, preko kamenog lijesa još uvijek je bio prebačen kraljevski plašt s grbovima izvezenim u zlatnom brokatu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.