Čalkić: Žiri za Fotografiju godine je imao težak zadatak
Foto: Sarajevski.ba

Čalkić: Žiri za Fotografiju godine je imao težak zadatak

Haris Čalkić

Foto: Sarajevski.ba

Portal fotografija.ba već petu godinu organizuje takmičenje za najbolju fotografiju godine u Bosni i Hercegovini. Festival će biti otvoren 23. januar 2015. godine u sarajevskoj Vijećnici.

Kako su nam rekli organizatori, sve će biti spremno do petka, kada je najavljeno otvaranje festivala.

“Pripreme teku po planu, imali smo malo dilema kako postaviti fotografije obzirom na to da se zidovi ne smiju dirati, ali na kraju smo našli rješenje koje će se vjerujem svidjeti posjetiteljima”, reakao je za Sarajevski.ba Haris Čalkić direktor festivala.

Kako nam je rekao Čalkić na takmičenje se prijavilo oko 250 fotografa, a u krug žiriranja nakon tehničke provjere je otišlo preko 750 fotografija.

“Žiri je zaista imao težak posao. Mi smo znali imati i veći broj prijava, ali kada smo uveli kotizaciju broj se prepolovio. Jako smo zadovoljni sa tim jer smo na taj način profiltrirali kvalitet. Tako da smo zadovoljni kvalitetom izložbe, a broj prijavljenih fotografa je naravno bitan, ali daleko od najbitnijeg faktora”, istakao je Čalkić za naš portal.

Festival je od samih početaka regionalnog karaktera.

“Mi od toga nećemo odustati. Mnoge buni što se zove Fotografija godine BiH, ali već smo to pojasnili – to BiH je samo geografska odrednica održavanja Festivala”, kaže direktor festivala.

Vijecnica

Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Na pitanje zašto ove godine program festivala traje kraće nego ranijih godina, Čalkić odgovara:

“Program traje kraće samo po broju dana, ako pogledate raspored vidjet ćete da je sadržaja isto ako ne i više (ove godine imamo čak tri izložbe fotografija) itd. Program smo prilagodili i gostima, jer malo ko može uzeti slobodnu cijelu sedmicu, pa je ovaj vikend idealna prilika da svi dođu i druže se. A da se ne lažemo i nama je lakše ako Festival traje malo kraće, jer je prijašnjih sedam dana znalo biti zaista iscrpljujuće”, iskren je Čalkić.

Pobjednike ovogodišnjeg takmičenja očekuju vrijedne nagrade.

“Nagradni fond ove godine čine fotoaparati Canon EOS 5D MK III, četiri aparata Canon EOS 1200 D sa objektivima 18-55 IS II te mobilni aparat. Procjenjena vrijednost je oko 10.000 KM. Moram istaći da je ovo daleko najveći nagradni fond u regionu”, kaže za Sarajevski.ba Čalkić.

Na kraju razgovora pitali smo direktora festivala kakav je osjećaj otvarati festival u jednom od simbola glavnog grada – Vijećnici?

“Velika je čast biti prvi koji će napraviti izložbu fotografija u Vijećnici od njenog otvaranja”, kazao nam je Čalkić.

Vezane vijesti:

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.