Braći Šimić 21 godina zatvora
Foto: Sud BiH

Braći Šimić 21 godina zatvora

Mate i Blago Šimić, braća iz Gruda osuđena su danas pred Sudom BiH na ukupno 21 godinu zatvora za organizovani kriminal. Osuđeni su za trgovinu drogom, držanje eksploziva i prijetnje komesaru MUP-a ZHK.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) kojim je predsjedao Branko Perić, izreklo je danas višegodišnje zatvorske kazne Mati Šimiću i njegovom bratu Blagi iz Gruda.

Mate Šimić je osuđen na 13 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom marihuane iz BiH u Republiku Hrvatsku. Također osuđen je i za nedozvoljeno držanja eksploziva te za prijetnje Zoranu Galiću, komesaru MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

Blago Šimić je osuđen na osam godina zatvora jer je kao pripadnik ove organizovane grupe učestvovao u međunarodnoj trgovini drogom te za nedozvoljeno držanja eksploziva.

U obrazloženju presude, sudija Perić je rekao da je Tužilaštvo BiH dokazalo krivicu za sve tačke optužnice. Kao otežavajuće okolnosti naveo je da su Šimići višestruko osuđivani, ali da su im sudovi pretežno izricali uslovne kazne, iako se među njihova krivična djela ubrajaju brojni napadi na službene osobe, nasilničko ponašanje, otmice i druga teška krivična djela. On je naglasio da se Sud BiH rijetko kad susretao sa ovakvim kriminogenim biografijama optuženih.

Mate je osuđen da je u periodu od 2004. do 2007. godine organizirao kriminalnu grupu kojoj su se pridružili njegov brat Blago, Ivan Kolobarić i drugi. Grupa je osnovana kako bi nabavljali marihuanu. Drogu su prevozili preko ilegalnih graničnih prijelaza iz BiH u Hrvatsku. Kolobarić je preko ilegalnih graničnih prijelaza prevozio drogu u Imotski, gdje su ga čekali Šimići, a zatim bi zajedno drogu prevezli kupcima u Šibeniku ili Zagrebu. Kolobarić je dobio imunitet od krivične odgovornosti u zamjenu za svjedočenje protiv Šimića. Na Sudu je rečeno da je on pobjegao u Hrvatsku.

Krajem decembra 2012. godine pripadnici Federalne uprave policije su pronašli deset i pol kilograma droge i jedanaest štapina eksploziva sa isteklim rokom trajanja na imanju Šimića u Grudama.

Mate je osuđen jer je u novembru 2011. godine u Grudama prijetio Zoranu Galiću, komesaru policije ZHK. Šimić mu je preko telefona prijetio da će mu “letiti glava” i da će mu dovesti vehabije koji će silovati njegovu suprugu i djecu, a da će Galića vezati i natjerati da sve to posmatra.

Tužilaštvo BiH najavljuje da traje istraga i za druga krivična djela, među kojima su ubistvo, krađe i trgovina ukradenim vozilima. Policija je u posljednjoj akciji na autootpadu Šimića pronašla oružje, desetine ukradenih vozila, bjanko dokumente i falsifikovane carinske isprave za vozila.

Advokat Irena Pehar, koja zastupa braću, nije željela komentarisati presudu, ali je rekla da nije zadovoljna te je najavila žalbu.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.