Birdman ili Neočekivano drukčiji film
Foto: YouTube

Birdman ili Neočekivano drukčiji film

Film redatelja Alejandra Gonzalesa Inarrita Birdman je podigao veliku prašinu sa svojim zanimljivim zapletom, sjajnim posterima i, dakako, sa 9 nominacija za najprestižniju filmsku nagradu.

Michael Keaton (većini publike poznatoj po tome što je bio prvi Batman) glumi propalog glumca Riggana Johnsona, koji je vrhunac svoje slave stekao glumeći superheroja Birdmana. Riggan postavlja predstavu na Broadway, želeći s njom dosegnuti staru slavu i urediti svoj profesionalni i privatni život.

Piše: Zdenko Voloder za Sarajevski.ba

Birdman

Foto: filmequals.com

Kada sam vidio prve najave za film, činilo se kao jako zabavna crnohumorna meta komedija, koja će ispričati priču o modernom Hollywoodu i superherojskim filmovima preko karijere Michael Keatona. Neku vrstu kvazibiografije/satire. Fotografije koje su uslijedile vezane za film su aludirale na to da Keatonov lik vidi Birdmana okolo, da Birdman korača sa njim, da razgovaraju, što je moje zanimanje, barem, udesetostručilo.

Avaj, film nije ni nalik tome. Dakle, ako su vam očekivanja od Birdmana imalo slična mojima, prištedite sebi 2 h vremena i, umjesto toga, pogledajte npr (tragično zanemarenog od strane Akademije) Nightcrawlera.

Šta onda možete očekivati od Birdmana?

Uprkos mojim, očito, pogrešnim očekivanjima, Birdman je jako kvalitetan film. Odlična drama (Da, drama, zanemarite to što se film reklamira kao komedija i što je čak dobio i Zlatne globuse u kategoriji komedije), koja posebno oduševljava načinom na koji je snimljena.

Naime, van početne i završne scene, film je urađen kao jedan dugi kadar, koji prati različite likove. U praksi to izgleda tako da npr gledate Keatona kako se oblači u svojoj svlačionici, izlazi na hodnik, sretne Nortona i onda kamera odluči pratiti Nortona. To funkcioniše odlično i stvara dojam da se cijeli film odvija u nekoliko sati, pa je začuđujući nedostatak nominacije za montažu.

Birdman

Foto: movienewz.com

Ono što je još specifično za film je i muzika, koja se, uglavnom, sastoji od jedne jako duge jazzy pjesme Anthonia Sancheza. Pjesma prati Keatona i ostatak glumačke ekipe kroz cijeli film i akcentira pojedine scene. Iako je to izvedeno prilično dobro, pjesma na momente zna više odmoći no pomoći sceni. Ne kaže se uzalud da je najkvalitetnija filmska muzika ona koju ne primjećujemo. I, da, Birdman nije dobio nominaciju ni za pjesmu jer Akademija smatra da nema dovoljno Sanchezovog originalnog materijala u pjesmi da bi se smatrala novom.

Vjerovatno se sada već pitate „Pa za šta je onda Birdman nominiran?“

Birdman se može pohvaliti nominacijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku glavnu ulogu (Michael Keaton), najbolju mušku sporednu ulogu (Edward Norton), najbolju žensku sporednu ulogu (Emma Stone), scenarij i nominacijama u tri tehničke kategorije.

Michael Keaton će, vrlo vjerovatno, budući da je Jake Gylenhaal sramotno ostao bez nominacije za Nightcrawlera, posve zasluženo osvojiti Oscara za glavnu ulogu, dok je Norton s manjim šansama ponajviše zbog strašne konkurencije u toj kategoriji. Ostatak glumačke ekipe nimalo ne kaska za odličnim izvedbama Keatona i Nortona.

https://www.youtube.com/watch?v=MCOfAu4OQVQ

Uprkos neospornoj kvaliteti filma, moram priznati da se Birdman meni lično nije dopao. Film je na kraju više drama o mukama postavljanja predstave na Broadway, nego meta satira, koju je obećavala marketinška kampanja filma. Iskreno, da sam znao da je film takav – ne bih ga ni pogledao.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.