Albanija: Policija zaplijenila više od 1.000 ikona i umjetničkih djela
Foto: Albeu.com

Albanija: Policija zaplijenila više od 1.000 ikona i umjetničkih djela

umjetnine-albanija-policija

Foto: Albeu.com

Albanska policija je saopćila u srijedu da je zaplijenila više od 1.000 ikona i vjerskih umjetničkih djela koja datiraju iz XV stoljeća i uhapsila dvije osobe osumnjičene da su htjele da ih prodaju u inozemstvu.

Ikone, freske i druga umjetnička djela ukradena su u pravoslavnim crkvama u gradovima na jugu Albanije i u susjednoj Makedoniji, saopćilo je albansko ministarstvo kulture.

Umjetnička djela su pronađena za vrijeme policijske operacije izvedene u srijedu u Tirani u stanovima dviju osoba koje su uhapšene i osumnjičene da su ih htjele prodati u zapadnim zemljama, naveo je isti izvor.

– Albansko kulturno nasljeđe je u opasnosti. Ova operacija je tek počela. Nastavit će se – naglasio je tokom razgovora s novinarima albanski premijer Edi Rama.

– Činjenica da je blago poput ovog u rukama kriminalaca pokazuje skandalozno i neprihvatljivo stanje sigurnosti u zemlji – kazao je Rama.

Od pada komunizma početkom 1990. godine, skoro 3.000 ikona, kao i stotine umjetničkih predmeta ukradeno je u muzejima, na arheloškim nalazištima i u vjerskim objektima u Albaniji, izjavili su zvaničnici iz nacionalnog registra baštine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.