Afrički serval predstavljen u Pionirskoj dolini
Foto: Park

Afrički serval predstavljen u Pionirskoj dolini

RZC Pionirska dolina i Zoo vrt u novu poslovnu sezonu, čiji početak je obilježen danas, ušla je bogatija za nekoliko novih životinjskih vrsta, novih nastambi.

Dolazak sedmogodišnje lavice iz Zoo vrta iz Osijeka početkom marta, nova životinjska vrsta-afrički serval, nova nastamba za servala, brojni mladunci.

Preduzeće Park u čijem sastavu djeluje i Pionirska dolina obilježilo završetak pojedinih projekata kao i ozvaničilo početak nove poslovne sezone i realizaciju novih vrijednosti u jedinom bosansko-hercegovačkom Rekreativno-zabavnom centru sa Zoo vrtom.

Današnja svečanost bila je prilika i da gosti preduzeća Park i Pionirske doline u novoj nastambi vide afričkog servala, koji inače u prirodi živi do 10, a u zoo vrtu čak duplo više godina. Ova interesantna životinja iz porodice mačaka karakteristična je po dugim nogama koje joj omogućavaju da skoči u visinu i do tri metra. Inače hrani se zečevima, krticama, žabama, vjevericama, a ženka može težiti i do 12 kg, dok mužjak i do 6 kg više.

Lavica u karantinu do kraja marta

Tu je svakako i prekrasna sedmogodišnja lavica, koja je još s prvim danima proljeća svoj dom pronašla u novoj nastambi u Pionirskoj dolini, a koja je zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar i dovezena iz Hrvatske.

Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Lav Rily još čeka na upoznavanje s novom lavicom
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Lavica je još uvijek u karantinu i pod nadzorom Veterinarske stanice Kantona Sarajevo i tako će i ostati do kraja marta. Iako karantin ima otvoreni dio, posjetioci nisu imali sreće da vide lavicu.

Inače na svečanosti nakon presijecanja vrpce najzaslužnijim uručene su zahvalnice za podršku preduzeću Park pri realizaciji ozvaničenih projekta u Pionirskoj dolini.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali i mladi iz Košarkaškog kluba Realway kao i maskota Rily, po kojem je i četvorodišnji lav u sarajevskom zoološkom vrtu dobio ime, kao i brojni posjetioci, saopćeno je iz Press službe KJKP Park.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.