11. novembra 1918. Njemačka kapitulirala
Foto: Sarajevo.co.ba

11. novembra 1918. Njemačka kapitulirala

Prvi svjetski rat započeo je davne 1914. godine. Iako su uzroci bili mnogo dublji zbog suprotnosti između dva bloka velikih sila, atentat na Franca Ferdinanda ubrzao je njegovo izbijanje. Atentat se dogodio u Sarajevu 28. juna 1914. godine, kada je pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip ubio austougarskog prijestolonasljednika i njegovu ženu Sofiju.

30. septembra 2008. godine u londonskom muzeju „Imperial War“ u sklopu izložbe pod nazivom „Izložba sjećanja na Veliki rat“, izložen je pištolj i bomba koju je upotrijebio Gavrilo Princip prilikom atentata 1914. godine.

Na početku rata s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine bilo je 13-14% svih mobiliziranih austrougarskih vojnika. Bugojno je bilo mjesto pristizanja tzv. „crne kutije“, odnosno izvješća o poginulima iz Južnog Tirola, Albanije, Crne Gore, Italije Rumunjske, Mađarske i ruskog ratišta.

1915. godine slomom Srbije i Crne gore BiH prestaje biti neposredno ratno poprište, no idalje su brojni Bosanci i Hercegovci mobilizirani u austrougarsku vojsku. Najviše su ginuli i stradali na dalekim frontovima i uglavnom na ruskom i talijanskom.

Sile Antante: Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusko Carstvo, Francuska, 1915. pridružila se Kraljevina Italija, potom SAD koja je stupila u rad 1917. godine. Središnje sile: Njemačko Carstvo i Austro-Ugarska, 1914. godine u novembru pridružilo se Osmansko Carstvo, a godinu kasnije i Kraljevina Bugarska. Nizozemska, Švicarska, Španjolska i skandinavske zemlje bile su službeno neutralne, mada su mnoge pružale finansijsku pomoć jednoj strani u ratu.

Iako su sile Antante potpisale primirje s Njemačkom 11. novembra 1918. godine, rat je okončan potpisivanjem Versajskog sporazuma 28. juna 1919. godine.

Nakon ovog sporazuma, Sarajevo i Bosna i Hercegovina, postaju dio novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.