Završena Hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji
Foto: Sarajevski.ba

Završena Hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su,  nakon cjelodnevnog zasjedanja, okončali Hitnu sjednicu a koja je bila sazvana zbog narušene sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Kako je bilo i zatraženo, o sigurnosnoj situaciji u Kantonu zastupnici i javnost upoznati su kroz detaljne izvještaje nadležnih pravosudnih i policijskih struktura, Vlade KS, Nezavisnog odbora za izbor i reviziju i nadzor nad radom policijskog komesara, Komisije za sigurnost Skupštine KS, Tužilaštva KS, te izvještaja Uprave policije i  policijskog komesara MUP-a KS.

Svi izvještaji u domenu svoje nadležnosti su ukazali kako na poduzete aktivnosti, tako i na nedostatke djelovanja svih struktura a što se u konačnici odražava na narušenu sigurnosnu situaciju, o čemu su svoje mišljenje danas izrazili kroz brojne diskusije i zastupnici Skupštine KS.

Sjednica je okončana usvajanjem osam zaključaka, koje su na prijedlog Kolegija Skupštine KS prihvatili zastupnici.

Skupština Kantona Sarajevo nalaže MUP-u KS i Upravi policije da hitno stavi pod kontrolu tzv. trkače koji predstavljaju najveću prijetnju za učesnike u saobraćaju, stoji u prvom zaključku sa današnje sjednice.

Zastupnici su konstatovali, nakon održane javne rasprave, da sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo nije zadovoljavajuća.

U zaključcima se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u okviru svojih nadležnosti i ovlasti putem Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, kao i drugih ministarstava u sastavu Vlade preduzme sve mjere i radnje u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u Kantonu Sarajevo, uključujući izmjenu kantonalnih propisa po hitnoj proceduri, kao i pokretanje inicijativa za izmjenu propisa viših nivoa vlasti koji mogu doprinijeti stabilizaciji stanja sigurnosti i popravljanja ambijenta ukupog življenja u Kantonu Sarajevo, te da o poduzetim mjerama Vlada  izvijesti Skupštinu Kantonu Sarajevo na sljedećem zasjedanju Skupštine 26.10.2016.godine.

U ostalim zaključcima Skupštine KS stoji:

-Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo, Nezavisnom odboru za izbor i reviziju i nadzor nad radom policijskog komesara, kao i Komisiji za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo da u okviru svojih ovlasti provedu proceduru utrvđivanja odgovornosti ministra unutrašnjih poslova, policijskog komesara, kao i odgovornost drugih subjekata koji neposredno utiču na ukupnu sigrnost građana, te da o tome izvijeste Skupštinu Kantona Sarajevo na sljedećem zasjedanju 26.10.2016.godine i podnesu pismene izvještaje o poduzetim aktivnostima odgovornosti institucija i pojedinaca i izrečenim sankcijama.

– Skupština Kantona Sarajevo upućuje apel svim institucijama i pojedincima na području Kantona Sarajevo koji djeluju u javnom interesu građana da svoje kapacitete usmjere na popravljanje stanja sigurnosti građana Kantona Sarajevo, te da poduzmu sve aktivnosti što profesionalnijeg izvršavanja zadataka, odgovornosti prema građanima i društvu, te nužnog povećanja pravde i pravičnosti, u svim postupcima koje provode od najnižih do najviših organa vlasti.

-Skupština zahtijeva od policije, Tužilaštva i sudova uspostavu hitne i najbolje moguće saradnje i koordinacije.

Skupština Kantona upućuje apel svim građanima, a posebno vozačima i pješacima da se pridržavaju svih pozitivnih propisa a posebno propisa koji važe u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi, kako bi se smanjio rizik i povećala saobraćajna kultura stanovništva, navodi se posljednjem zaključku sa današnje Hitne sjednice Skupštine KS.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.