Zajednički nastup i harmonizacija zakonskih rješenja u oblasti turizma oba entiteta
Foto: fmoit.gov.ba

Zajednički nastup i harmonizacija zakonskih rješenja u oblasti turizma oba entiteta

Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH dr. Edita Đapo danas je u Banja Luci boravila u radnoj posjeti entitetskom Ministarstvu trgovine i turizma, gdje se sastala sa resornim kolegom ministrom Predragom Gluhakovićem.

Tokom sastanka ministri su razgovarali o stanju u turizmu, problemima i perspektivama sa kojim se ovaj sektor susreće, zakonskim rješenjima i njihovom usklađivanju, kao i planovima za ulaganje u turizam koje imaju obje entitetske vlade.

Ministrica Đapo istakla je potrebu zajedničkog djelovanja i povezivanja u onim dijelovima Bosne i Hercegovine koji bi mogli ponuditi jedinstvene turističke pakete kako bi Bosna i Hercegovina postala turističko odredište, a ne samo tranzitna destinacija, što bi u konačnici dovelo i do veće potrošnje turista, odnosno povećanja prihoda od turizma.

Dogovoren je zajednički nastup na sajmovima, izjednačavanje kategorizacije smještajnih kapaciteta i harmonizacija Zakonskih rješenja u oblasti turizma kako bi se olakšao rad turističkim djelatnicima i privukle investicije.

Pored prelijepe prirode, Bosna i Hercegovina ima i bogatu kulturno-povijesnu baštinu gdje se ljudi mogu odmoriti, saznati nešto novo. Naša zemlja, sa svim njenim specifičnostima i raznolikostima, može mnogim umjetnicima biti inspiracija za stvaranje remek-djela, istakla je ministrica Đapo.

Ovom prilikom je bilo razgovora i o projektima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini iz oblasti turizma. Tokom današnje posjete Banja Luci, ministrica Đapo posjetila je i nedavno obnovljenu i ponovno otvorenu čuvenu Ferhadija džamiju.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.