Vlada KS: Usvojen Budžet KS za 2017. godinu

Vlada KS: Usvojen Budžet KS za 2017. godinu

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su na 24. redovnoj sjednici Budžet Kantona Sarajevo za 2017. godinu u iznosu od 712.379.300 KM, i veći je u odnosu na Nacrt za 1.129.300 KM. Kao obavezan prateći dokument, usvojen je i Zakon o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za istu godinu.

Usvajanjem Budžeta za narednu godinu osigurano je stabilno finansiranje svih funkcija Kantona Sarajevo, zbog čega na sljedeću godinu gledamo sa puno optimizma. Za kapitalne projekte planirano je izdvajanje oko 80.000.000 KM, što je procentualno izraženo oko 12 posto od njegovog ukupnog iznosa. Zbog ove činjenice možemo reći da je naglašena njegova razvojna komponenta, istakao je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Napomenuo je i da neminovno ovaj budžet posjeduje i socijalnu komponentu, imajući u vidu društvo i strukturu društva u kojem živimo.

Razvojna komponenta Budžeta ogleda se u izgradnji saobraćajnica, te će gotovo 30.000.000 KM, što budžetskih, što kreditnih sredstava, biti uloženo u tu oblast, objasnio je ministar Halebić.

Naglasio da će se u narednoj godini u Kantonu Sarajevo realizirati i značajniji projekti u oblasti vodosnabdijevanja, gdje je predviđeno 20.000.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže. Dodao je i da su sva dosadašnja ulaganja u ovu aktivnost urodila plodom, jer su već smanjene redukcije u onim dijelovima grada, gdje je rekonstrukcija već izvršena.

Kako je kazao ministar, najveći budžetski korisnik je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, sa više od 240.000.000 KM, što znači da se neuporedivo više od svih ostalih oblasti odvaja za obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o nastojanjima da se smanji zagađenje zraka u KS-u, ministar Halebić je naveo da je u nekoliko navrata smanjivana cijena gasa, koji je ekološki najprihvatljiviji energent, što je rezultiralo time da se broj korisnika gasa povećao za oko 2.000.

Rekao je i da su budžetska sredstva opredijeljena da se kroz projekte kao što je povećanje energetske efikasnosti u objektima zajedničkog i individulanog stanovanja utiče na smanjenje emisije polutanata u zrak i smanje zagađenja.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.