Više od 700 radnika u KS uskoro će završiti na birou za zapošljavanje
Foto: bhrt.ba

Više od 700 radnika u KS uskoro će završiti na birou za zapošljavanje

Više od 700 radnika u Kantonu Sarajevo iz firmi pod stečajem, uskoro će završiti na birou za zapošljavanje, a riječ je o firmama Hidrogradnja, Air Bosna i Tvornica dalekovodnih stubova.

Samo za povezivanje staža onima koji bi mogli ostvariti pravo na penziju, prema grubim procjenama bit će potrebno sedam miliona maraka. Iz Kantonalne službe za zapošljavanje poručuju da će se u rješavanje ovog problema morati uključiti i federalni nivo.

Radnici Hidrogradnje su, kaže njihov predstavnik, na rubu egzistencije kao i prije stečaja. Jedina razlika je u tome što sada, osim nedostatka posla i neisplaćenih plaća, imaju brigu više.

Mirsad Terzo, iz Hidrogradnje mišljenja je da radnicima više niko ne može pomoći.  Samo biroi da im isplate te naknade, poslani su na biro da žive na socijali.

Novčane naknade i zdravstveno osiguranje manji su dio ovog složenog problema, kažu u Službi za zapošljavanje KS. Ključno je u pravilu dugogodišnje neuplaćivanje doprinosa. Iako bi trebalo da budu izmireni iz stečajne mase, nadležni očekuju da će veći dio tereta pasti na državne organe.

Kada govorimo o povezivanju staža, grube procjene govore, da će trebati oko sedam miliona. To nema nijedna, pa ni naša služba, rekao je za TVSA Midhat Osmanbegović, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Zato se očekuje da se u rješavanje problema uključe i kantonalni i federalni nivo vlasti. U resornom kantonalnom ministarstvu potvrdili su da već razmatraju rješenja. A, uvezivanje staža omogućilo bi penziju značajnom broju ovih radnika.

Kad govorimo o Hidrogradnji, 460 će ih doći na biro, 200 radnika ispunjava uvjete za penziju, dodaje Osmanbegović.

To i ako se desi, bit će minimalna penzija od 350 maraka, Hidrogradnja duguje 60 miliona, kaže Redžep Tufekčić. A, u tom slučaju naglašava, nisu isključene tužbe bivših radnika.
I to protiv kompanije i Federalne vlade kao većinskog vlasnika, zato što doprinosi nisu uplaćeni na osnovu stvarnih već minimalnih plaća.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.